Kira Bedeli Nasıl Arttırılır ?

15 April 2015

Ev sahipleri sıklıkla kira bedeli nasıl arttırılır sorusunun yanıtını merak ediyor. İşte kira bedeli nasıl arttırılır sorusunun yanıtı...

Düzenleyen : Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Kiralık olarak değerlendirmek istediğiniz dairenin kira bedelini arttırmak için bu etkenlere dikkat edin.

Eviniz var ve kiraya vermek istiyorsunuz. Peki daha kolay ve iyi bedelle kiraya vermek için ne yapmak gerekiyor? İşte yanıtı...

Kira bedelinin artması için bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bu kirterler birkaç ana başlıkta değerlendirilebilir. Kira bedelini arttıran bazı ana faktörleri aşağıdaki makalede inceleyerek kira bedelinizi 'uygun' artışlarla güncelleyebilirsiniz.

Türkiye standartlarında bir dairenin kira bedeli, dairenin bedelinin 180’de veya 200’de 1’i olarak alınabilir. Örneğin, bedeli 200.000 lira olan bir dairenin kira getirisi de ortalama 1000 lira civarında olmalıdır. Kira bedelinin hesaplanmasında bu standart baz alınır. Kira bedeli her ne kadar metrekare fiyatına göre belirlenen konut değerine göre şekillense de diğer etkenleri de yabana atmamak lazım. İşte evinizi daha iyi bir bedele kiralayabilmenin yolları...

-

Kira Bedeli Nasıl Arttırılır ?

-

ŞEHİR MERKEZİNE OLAN KONUMU

Kiraya vermek istediğiniz taşınmazın şehir merkezine olan konumu ve ana caddeelere olan mesafesi kira bedelini etkileyen faktörlerden sadece biridir. Şehir merkezinin ortasında bulunan bir evin, konum olarak daha kırsalda kalan bir eve göre kira bedeli daha yüksek olur. Ayrıca bazı durumlarda dairenin cephesi de kira bedelini artı veya eksi yönde etkileyebilir. Örneğin şehir merkezinde bir daireniz var ve kiraya vermek istiyorsunuz. Evinizin cephesi güneş ışınlarını az alıyorsa ya da hiç almıyorsa bu durum kira bedelinizi olumsuz yönde etkiler.

TOPLU TAŞIMALARA OLAN UZAKLIĞI

Kira bedelinizi belirleyecek bir diğer etken de toplu taşımalara olan mesafesidir. Eviniz toplu taşımalara ne kadar yakınsa fiyatı da ona göre artar. yapacağınız bu artış yine de standart kira bedelinizle orantılı olmaldır. Örneğin standart kira bedeli 800 lira olan kira bedelinize sadece toplu taşıma araçlarına yakın diye 300 liralık bir ekleme yapmanız kiracı bulmanızı zorlaştıracaktır.

ODALARIN KULLANILABİLİRLİĞİ

Bir evin odalarının kullanışlı olması kiracının en çok dikkat ettiği hususlardan biridir. Özellikle eski mimariye sahip evlerin oda tasarımlarının çoğu kullanışlı değildir. Yeni yapılan konutlarda ise bazı inşaat firmaları daire metrekaresinin az olmasına rağmen oda sayısını arttırabilmek adına metrekare bazında küçük odalar inşa edebiliyor. Bu durumda da odaların küçük ya da mimari açıdan kullanışsız olması kira bedelinizi eksi yönde etkileyebilir.

EVİN PERİYODİK BAKIMINA DİKKAT EDİN

Uzun yıllardır kiralık olarak değerlendirilen dairelerin yapısı, kiracı değiştirdikçe ya da yılalr geçtikçe eskimeye yüz tutar. Bu yüzden kiracılardan standartın üzerinde bir kira bedeli talep edebilmeniz için evinize her kiracı değiştiğinde ya da evinize herhangi bir bakım gerektiğinde ev sahibi olarak gerekeni yapmalısınız. Evin bakımı konusunda titizlilik göstermeniz kira bedelinize de olumlu olarak yansıyacaktır.

KİRACILARI KAÇIRMAYIN

Tüm bu etkenlerin toplamında kira bedelinizi daha mantıklı ve makûl kılabilirsiniz. Emlak sektöründe yaşanan 'kiracı bulma sorunu'nun en büyük sebebi ev sahiplerinin kiracılara konutun standart kira bedelinden daha yüksek kira bedelleri teklif etmeleridir. Fiyatları yüksek bulan kiracılar da ya daha uygun kiralık daireler arayışına giriyor da kira öder gibi ev sahibi oluyor.

-

Kira Bedeli Nasıl Arttırılır ?

-

Ev sahipleri yukarıdaki koşulları sağladığında kira bedeli nasıl arttırılır sorusununda yanıtını bulmuş olacaklardır.