Kira Depozitosu Hangi Durumlarda Geri Alınamaz?
Kiralama işlemlerinde güvence bedeli olarak kiralayan şahıstan alınan depozito, hangi durumlarda geri alınamaz?
Kira kontratı, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan anlaşmayla imzalanıyor. Kira depozitosunun da kiralama sırasında mutlaka belirtilmesi gerekiyor. Kira depozitosu, isteğe bağlı olarak bir şahit huzurunda ya da noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor.
Taşınmaz kiralamalarında kiralayan ile kiracısı arasındaki hak ve sorumluluklar, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kiralama işlemlerinde kiracı ile öncelikle kira sözleşmesi yapılıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira bitiminde son ay kira tutarı ödenmediyse aynı zamanda evde boya ve tadilat gibi masraflar karşılanmadıysa, söz konusu masraflar eve girerken verilen kira depozitosundan düşülmesi gerekiyor. Eğer söz konusu masraflardan hiçbiri kira depozitosundan düşülmemişse kiracı ev sahibinden kira depozitosunu geri alma talebinde bulunabilir. Bu durumda mülk sahibinin, eve girerken kiracıdan aldığı kira depozitosu tutarının tamamının iadesi makûldür.
Kira sözleşmesi yapılırken, ev sahibi kiracısından belli oranda depozito talep edebiliyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için isteniyor.
Kira depozitosu geri alma işlemi için ev sahibi ile mutabakata varıp kiracının evde hasar oluşturması durumunda bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor.
Depozito olarak adlandırılan güvence bedeli, kira süresinin sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda iade ediliyor. Evde herhangi bir zararın ollmaması halinde yine de ev sahibi depozitoyu iade etmiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.