Kira Kontratı Damga Vergisi Hesaplama 2017
2017 yılının damga vergisi oranları açıklandı. Bu oranlar içerisinde yer alan kira kontratı damga vergisi oranı da belli oldu. İşte 2017 kira kontratı damga vergisi oranı ve kira kontratı damga vergisi hesaplama işleminin yapılımı…
DAMGA VERGİSİ NEDİR?
Kişi ya da kurumlar arasında imzalanan ve hukuksal değer taşıyan belgelerden alınan vergiye damga vergisi denir. Damga vergisinde mükellef olan taraflar mevcuttur. İki kişi arasında yapılan sözleşmede damga vergisinin ödenmesinde iki taraf da yükümlüdür. Resmi daireler ile kişiler arasında yapılan sözleşmelerde ise damga vergisinin ödenmesi yükümlü kişiye aittir.
DAMGA VERGİSİNE HANGİ SÖZLEŞMELER DAHİLDİR?
Damga vergisi, yapılan sözleşmenin türüne göre değişkenlik gösteren oranlar içerir. İşte damga vergisine dahil olan kağıtlar ve oranları:
KİRA KONTRATI DAMGA VERGİSİ NEDİR?
Kiracı ile mal sahibi arasında doğan ilişkinin hukuksal zeminde de karşılığı olması için kira kontratı imzalanır. Kira kontratı noter huzurunda imzalandığı zaman kira kontratı damga vergisi ödenmek gerekir. Özel kişiler arasında yapılan konut kira sözleşmesinde damga vergisi muaf tutulmaktadır. Ayrıca kira kontratı damga vergisini taraflardan birinin ödemesi yeterli olmaktadır.
2017 KİRA KONTRATI DAMGA VERGİSİ ORANI NEDİR?
Kira kontratı damga vergisi, her yılın başında düzenlenerek açıklanıyor. 2017 yılının başında da 2017 kira kontratı damga vergi oranı açıklandı. Buna göre 2017 kira kontratı damga vergisi binde 1,89 olarak belirlendi. Eğer düzenlenen kira kontratında kefil bulunması durumunda bu orana binde 9,48 daha ekleniyor.
2017 KİRA KONTRATI DAMGA VERGİSİ HESAPLAMA
2017 yılının başında belli olan kira kontratı damga vergisinin ardından hesaplama işleminin yapılması mümkündür. Gelin bu hesaplamayı bir örnekle yapalım:
Örneğin bin TL geliri olan bir konut sahibisiniz. Bu konuttan yılda 12 bin TL gelir elde etmiş oluyorsunuz. Bu konutun 2017 kira kontratı damga vergisi hesaplaması şu şekilde yapılır:
12000x1,89/1000 =22,68 TL
Hesaplama sonrası elde edilen "22,68" rakamı, sizin 2017 yılı için ödeyeceğiniz kira kontratı damga vergisini temsil etmektedir.
Kira kontratı damga vergisi oranını açıklarken eğer kefil olması durumunda binde 9,48'lik bir ekleme yapılması daha gerektiğini belirtmiştik. Şimdi arada kefil olması durumunda yapılacak kira kontratı hesaplamasına bakalım:
Kefil olması durumunda eklenen binde 9,48'lik orandan sonra 1,89+9,48 =11,37 sonucu elde ediliyor. Buna göre: 12000x11,37/1000 =136,44 TL sonucu çıkıyor. Yani kefil olması durumunda bin TL'lik kira gelirinde ödenecek miktar 136,44 TL.
Kira kontratının her nüshası için belirlenen oranda kira kontratı damga vergisi ödeniyor. Bu durumda kefil olmaması durumunda, yıllık kira geliri bin 200 TL olan taşınmazın birinci nüsha için damga vergisi 22,68, ikinci nüsha için ise 45,36 TL damga vergisi ödeyecek. Kefil olması durumunda ise ilk nüsha için 11,37 TL, ikinci nüsha için ise 272,88 TL kira kontratı damga vergisi ödeyecek.
KİRA KONTRATI DAMGA VERGİSİ ÖDEME TARİHİ NEDİR?
Damga Vergisi Kanunu'nun 22/a maddesi gereği, kira kontratının imzalanmasından sonra her iki tarafın da sürekli damga vergisi mükellefi olması durumunda ödeme, ertesi ayın 23'üncü gününün akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve 26'ncı günü akşamına kadar yapılır.
Sözleşmeyi düzenleyenlerin sürekli mükellefiyeti olmaması halinde ise sözleşmenin düzenlendiği tarihi izleyen 15 gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.