Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli ?

19 January 2015

Uzmanlar; kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususları sıraladı. Kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeli ?

Ev sahibi ile kiracılar arasında kira sözleşmesi konusunda sorunlar yaşanabiliyor. Her iki tarafın da çıkarlarını koruyacak bir kira sözleşmesi ise bu tür sorunların önüne geçiyor. Bu nedenle ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmayı belgelendiren kira sözleşmesi büyük önem taşıyor.

Tam da bu noktada her iki tarafın da eşit haklarını koruyacak bir kira sözleşmesi düzenlemek için dikkat edilecek hususlar devreye giriyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR ?

Peki uzmanlara göre, kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat etmeli ?

İşte yanıtı :

1- Öncelikle kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olunmalı. Bu da tapu kayıtları incelenerek öğrenilebilir.

2- Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurlar yazılmış olmalı. Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de sözleşmeye kaydedilmeli.

3- Taraflar sözleşme ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.

4- Kira sözleşmesinde belirtilen adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığından emin olunmalı.

5- Kiranın ne kadar olduğu hem yazı hem de rakam ile yazılmalı. Kira bedelinin, ev sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağının da sözleşmede yer alması gerekir. Ayrıca sonradan sıkıntı yaşamamak için kira bedelinin hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı da açıkça belirtilmeli.

6- Diğer bir önemli nokta da depozitodur. Eğer depozito veriliyorsa niçin verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı maddeler arasında yer almalı. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imza altına almak da önemlidir.

7- Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekir.

8- Kiracının ev sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da belirtilmelidir.

9- Ayrıca kira sözleşmesinin süresine ve yenileme dönemlerine ilişkin bilginin de sözleşmede yazılmasına dikkat edilmelidir.

10- Ev sahibi ve kiracının anlaşmazlık yaşaması durumlarında hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı da sözleşmeye dahil edilmesi gereken önemli bir maddedir.

11- Kira sözleşmesi ve maddeleri konusunda herkes yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Bu nedenle hem ev sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirmeye yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak büyük fayda sağlayacaktır.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESH EDİLİR ?