Kirada Mülkü Olanlara Vergi Dönemi Başlıyor!

27 February 2017

Evi ve iş yeri kirada olanlar için vergi dönemi 1 Mart'ta başlıyor...

Evi ve iş yeri kirada olanlar için vergi dönemi başlıyor. 2016 Yılı içinde kira geliri olan yaklaşık 1.5 milyon kişi, 1 Mart ile 27 Mart tarihleri arasında vergi beyanında bulunacak.

İSTİSNA ORANI
Bu sene kira geliri toplam 3 bin 800 TL'nin, yani ayda 316 TL'nin altında olanlar vergi beyanında bulunmayacak. Bu kişilerin, 27 Mart tarihine kadar kira gelirlerinin 3 bin 800 TL'nin altında olduğuna dair dilekçe vermesi gerekiyor. 2016 senesinde toplam 110 bin TL'den fazla gelir elde edenler bu istisnadan yararlanamayacak.

İş yerleri kirasında ise, kira geliri toplam 30 bin TL'yi aşmayanlar vergi beyanında bulunmayacak.

Mükellefler, vergilerini bağlı oldukları vergi dairesine giderek ya da internet üzerinden ödeyebilecek. İki taksit halinde ödenecek verginin ilk taksidi Mart ayında iken, ikinci taksidi Temmuz ayında ödenecek. Ödemede kredi kartı kullanma imkanı da bulunuyor.

KİRADA OTURANLAR
Sahibi olduğu evi kiraya vermiş olup kendisi de kirada oturan mülk sahipleri, ödedikleri kira bedellerini gider olarak göstererek vergiden düşecek. Lojmanda ve yurtdışında oturanlar da buna dahil olacak.

Bunun yanında evini döviz üzerinden kiraya verenler için kira gelir vergisi, bedelin tahsil edildiği tarihte geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuruna göre TL'ye çevrilerek hesaplanıyor.