Kiralık konutlara talep karşılanamaz oldu

30 August 2021

Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarında ciddi artışlar görülürken son aylarda kiralık konut piyasasında da dikkat çeken canlılık yaşanıyor. Kiralardaki artışa neden olarak artan konut fiyatları sonrası insanların satın alma yapamaması da gösteriliyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, üniversitelerin de yeniden açılışa hazırlanması şehirlerin kiralık konut piyasasını hareketlendirdi. Yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde konut kiraları yüzde 5 ile 28 oranında artış gösterdi.

Megakent İstanbul'da da fiyat artışları görüldü. İstanbul'un bazı ilçelerinde kiraların yüzde 50'ye varan düzeyde arttığı ifade ediliyor.

"KONUT ARZI ARTIRILMALI"

Konut kiralarındaki artışı değerlendiren Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konut arzının artırılması gerektiğini belirterek, "Bu artışlar inşaat maliyetlerindeki yükselişler sebebiyle oldu. Evlerin amortisman süreleri eskiden 18-20 yıl iken şu an 30 yıla kadar çıkabiliyor. 1 milyon TL’ye ev alan bir yatırımcı evini kiraya verse 2 bin 500 TL ama banka faizine yatırsa 10-11 bin TL alacak. Bu gibi sebeplerden dolayı inşaat maliyetlerini azaltmadan kiraları düşüremezsiniz. Bu konuda yasal bir sınırlama da yok. Arzı yükseltmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"KONUT SAHİBİ OLMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR"

Resmi verilere göre inşaat maliyetlerinde son bir senede yüzde 42.4 artış yaşandığını, gerçekte ise bu artışın yüzde 100'ün üzerinde olduğunu belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, "Artan konut fiyatları sebebiyle satın alma yapılamayınca kiralık ev arzı yetmez oldu. Bu da kira fiyatlarını etkiledi. Gizli enflasyonu gerekçe gösteren konut sahiplerinin ve fırsatçı emlakçıların da spekülatif kira artış tavrı göstermesi, konut kiralarının bir anda fırlamasına yol açtı. Bankaların mevcut tüketici kredisi sınıfında yer alan konut kredileriyle konut sahibi olmak giderek zorlaşıyor" ifadelerini kullandı.