Kısa Süreli Oturma Kira Sözleşmeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler…

22 November 2024

Yeni çözüm olarak görülen kısa süreli oturma kira sözleşmelerini değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, bu sözleşmelerin mülk sahibinin haklı gerekçesi yok ise bir geçerliliği bulunmadığını açıkladı.

Ev sahipleri artık kiralarını artırmak yerine evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya verme yolunu seçiyor. Ancak bu durum, kiracıları daha da zorlayıcı hale getiriyor. Bu durumu değerlendiren Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla 1 yıldan ya da 1 yıldan kısa süreli yapılması kısa süreli olarak yapılması da mümkündür. Kısa süreli kira sözleşmeleri, sözleşmenin yenilenmesi konusunda ise birtakım karışıklıklara neden olmaktadır. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. (Türk Borçlar Kanunu 347’inci madde). Kira sözleşmesi ister 1 aylık ister 6 aylık ya da 5 yıllık yapılmış olsun belirli süreli sözleşmedir. Böyle bir durumda kira sözleşmesinin süresi bitse dahi kiracı sözleşmeyi devam ettirmek istediği takdirde; sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacaktır. Kiraya veren, on yıllık uzama süresi dolmadıkça süreye dayanarak sözleşmeyi feshedemez.” dedi.

Geçici Kullanıma Özgülenmiş Taşınmazlarda 6 Aydan Kısa Süreli Kiralamaların durumuyla ilgili de bilgiler veren Şimşek, “Yazlık, otel odası, motel, pansiyon ve bunlara benzer yerler geçici kullanıma özgülenmiş taşınmaz sayılacaktır. Bu taşınmazların 6 ay ve daha kısa süreli kiralanmalarında “Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmeleri”ne ilişkin hükümler uygulanmaz. Kira hukukunun genel hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Bu nedenle geçici kullanıma özgülenmiş taşınmazların altı ay veya daha kısa süreli kiralanmalarında; sözleşme 1 yıl süreyle yenilenmez. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Genel fesih hakkı kullanılarak dava açılması mümkündür.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ne Olur?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarmak İstiyorsa Ne Yapmalıdır?

1 yıllık kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahibi, ancak Kanun’un kendisine sağladığı temel tahliye nedenlerinin birinin varlığı halinde hukuki süreci başlatarak kiracısının tahliyesi için dava açabilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

Sözleşmenin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmiyor

Özetlemek gerekirse; Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin geçici kullanıma özgülenmemesi şartıyla yapılan 1 yıl ya da 1 yıldan kısa süreli kira sözleşmeleri kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir.

Kiralayanın, genel fesih hakkını kullanarak dava açması mümkün

Yıllık kira sözleşmesi bitince, kiracı sürenin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunup sözleşmeyi feshetmediği sürece sözleşme 1 yıl uzamış kabul edilir. Bu nedenle; sözleşme süresinin dolması, kiracının tahliyesi için tek başına sebep teşkil etmeyecektir. Ancak; geçici kullanıma özgülenmiş yazlık, otel odası, motel, pansiyon ve bunlara benzer yerlerin altı ay veya daha kısa süreli kiralanmalarında; sözleşme 1 yıl süreyle yenilenmez. Kira sözleşmesi belirli süreli olarak yapılmışsa dahi; belirsiz süreli kira sözleşmesine dönüşür. Kiralayanın, genel fesih hakkını kullanarak dava açması mümkündür.” şeklinde konuştu.

Elvan Kakıcı Şimşek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Özel hukuk alanında yüksek lisans yapmıştır. 2003-2005 yılları arasında Londra’da bir hukuk bürosunda çalıştıktan sonra 2007 tarihinden bu yana Kakıcı Şimşek hukuk bürosunun kurucu ortaklarındandır. Özellikle Gayrimenkul hukuku, Aile hukuku, medeni hukuk başta olmak üzere özel hukuk alanında uzmanlaşmıştır. Ayrıca son zamanlarda girişimcilerin ihtiyaçları ile ortaya çıkan Girişim Hukuku üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Makaleleri çeşitli yazılı ve dijital basımlarda yayınlanmakta olup hukukçunun akademik yönünü sürekli geliştirmesini çok önemsemektedir. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Özyeğin Üniversitesi 10.000 Kadın Mezunları Derneği ve İstanbul Barosu üyesidir. Sosyal sorumluluk projelerini desteklemekte ve "toplumsal cinsiyet eşitsizliği” kavramı üzerinde Türk toplumundaki kadının yeri konusunda yapılan her türlü sosyal farkındalık çalışmalarının gönüllü destekçisi olmaktadır. 2 çocuk annesidir.