Konut Alacaklar Büyük Bir Riskle Karşılaşacak
Tüketici Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerin uygulanmaması halinde konut alacak vatandaş büyük bir riskle karşılaşacak.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girmeden tanınan 6 aylık süre zarfında hukuki ve teknik alt yapının sağlanmadığı, işlerin son güne bırakıldığı, müteahhitlerin dışında, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıksız yakalandığının anlaşıldığını belirterek, "Yeni Tüketici Kanunu'nda ön ödemeli, yani maketten konut satışları için yapılan düzenlemeler emlak piyasasında uygulanamıyor" dedi.
KONUT SATIŞLARI TEKRAR HAREKETLENDİ
Kolçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin ardından hız kesmeden süren konut satışlarında, yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle ciddi bir azalma yaşandığını, inşaat şirketlerinin bankalarla sözleşme yenilemesinin ardından kredi ile konut satışlarının tekrar hareketlendiğini söyledi.
TÜKETİCİLER AÇISINDAN RİSK DEVAM EDİYOR
Ön ödemeli konut satışına dair tüketicileri koruyucu önemli hükümler içeren yeni Tüketici Kanunu'nun yürürlük tarihinden 6 ay önce, 28 Kasım 2013'te Resmi Gazete'de yayınlandığını vurgulayan Kolçak, aradan geçen bu sürede konut yapım firmalarından başka, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıklarını tamamlamamış olmalarından dolayı emlak piyasalarının tüketiciler açısından risk taşımaya devam ettiğini anlattı.
Kolçak, kanun yürürlüğe girmeden hazırlık aşaması ve uygulamaya geçiş için 6 ay zaman verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girmeden tanınan 6 aylık süre zarfında hukuki ve teknik alt yapının sağlanmadığı, işlerin son güne bırakıldığı, müteahhitlerin dışında, bankalar ve sigorta şirketlerinin de hazırlıksız yakalandığı anlaşıldı. Yeni kanunla, alıcıya tanınan 14 günde sözleşmeden ve banka kredisinden cayma hakkı, satış vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yenilenmesi, inşaat ruhsatı alınmadan satış yapılamaması, tamamlama sigortası gibi birçok yasal zorunluluklar getirilmiş olmasına rağmen uygulanamayan kanun hükümleri nedeniyle tüketici eski düzen risk almaya devam ediyor. Yeni Tüketici Kanunu'nda ön ödemeli, yani maketten konut satışları için yapılan düzenlemeler emlak piyasasında uygulanamıyor"
PROJEYİ HACİZDEN BİLE KORUYAN MADDE
Uygulanamayan önemli maddelerden birinin de tamamlama sigortası olduğunu belirten Kolçak, "Satıcıların 30 konuttan fazla projeleri için teminat verme yükümlülüğü bulunuyor. Yeni kanuna göre 30 konuttan büyük projeler için zorunluluk olan tamamlama sigortası teminatı, projeyi haciz ve iflastan bile koruyan çok önemli bir madde. Ancak sigorta sektörünün portföyünde böyle bir ürün bulunmuyor. Piyasada olmayan ve satılamayan tamamlama sigortası da yapılamadığı için tüketici risk taşımaya devam ediyor" dedi.
Kolçak, ABD'de yıllardır uygulanan tamamlama sigortasının, Türkiye'de bu yılın eylül ya da ekimde çıkabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kefalet sigortası borçlunun borçlarına kefil olmasını ve taahhütlerini yerine getireceğini güvence altına almasıdır. Müteahhidin sözleşmede belirlen şartları yerine getirememesi, mali krize girmesi sonucu iflas etmesi durumunda sigorta şirketi, yeni bir yüklenici ile anlaşıp işin tamamlanmasını sağlar veya kefalet senedinin tutarı kadar zararı karşılar. Uygulamada sıkıntıların giderilmesi için yönetmeliklerin bir an önce hazırlanması, Hazine Müsteşarlığı düzenlemesiyle sigorta şirketlerine 'tamamlama sigortası' ürününü kullanabilme imkanı tanınması ve bankacılık sektörünün yeni duruma alıştırılması gerekiyor"