Konut Araştırması Projesi'yle sosyal konut sayısı artacak

05 November 2019

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'deki dar gelirli ve dezavantajlı grupların konuta erişimini kolaylaştırmak amacıyla 'Konut Araştırması Projesi'ni başlattı.

Bakanlığın yeni uygulamaları arasında dikkat çeken söz konusu proje sonrasında sosyal konut sayısının artması bekleniyor. AA'dan Zehra Aydın Turapoğlu'nun haberine göre, Konut Araştırması Projesi'nin kapsam alanında; alt gelirli vatandaşların konut sorununu çözmek amaçlı uygun projelerin geliştirilmesi, konut yapımının, yerleşmelerin gelişme eğilimlerine ve özelliklerine göre yönlendirilmesi ve yaşlı, çocuk ile engellilerin ihtiyaçlarına uygun konut-yaşam alanlarının kazandırılması bulunuyor.

2023 YILINA KADAR 250 BİN SOSYAL KONUT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Konut Araştırması Projesi kapsam alanında yer alan dar gelirli vatandaşlara uygun fiyatlı konutların sunulması adına düzenlediği plana göre, 2023 yılına kadar 250 bin sosyal konut üretiminin yapılması hedefleniyor. Öte yandan bu çalışma alanında nitelikli yaşam alanları ve sosyal donatılar da bulunuyor.

SİSTEME KAYITLI KONUT SAYISI BELLİ OLDU

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde kayıtlı toplam konut sayısının 2019 Eylül dönemi sonu itibarıyla 38,4 milyona ulaştığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre hayata geçireceği yeni uygulamalar arasında konut stokunun son durumunun ele alınacağı çalışmalar da bulunuyor. Sıfır ve ikinci el konut stokunun belirlenebilmesi amacıyla Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) sürekli çevrim içi halde Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) verileriyle karşılaştırılarak analiz edilecek.