Konut dünyasında arz eksikliği doğuyor

16 October 2020

Konut dünyası, yaz dönemi başlangıcında kamu bankaları tarafından sunulan tarihin en düşük maliyetli konut kredisi kampanyasıyla tarihi bir süreci geride bıraktı. Satışlarda yaşanan artışlar ise 2021 yılında yeni projeler için düğmeye basılmasını doğurdu.

Dün açıklanan Eylül 2020 dönemi konut satış rakamlarını değerlendiren KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu dönemde Türkiye'de 136 bin 744 adet konut satışının olduğunu ve İstanbul'un 25 bin 399 konut satışıyla en yüksek payı aldığını belirterek, "Ağustos ayının başından itibaren konut kredi faizlerinin yüzde 1'in üzerine çıkmasıyla bu rakamları bekliyorduk çünkü geçen aylarda 200 binlerden 170 binlerden gelen rakamlardan söz ediyoruz. Satışların her ay aynı bantta gitmesini zaten bekleyemeyiz. O dönemde kamunun sağladığı teşvik paketinin etkisi çok büyüktü. Buna rağmen yine de bu rakamlar bize konut piyasasında ciddi bir talep olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İpotekli konut satışlarından bahseden Elmas, "En büyük kayıp ipotekli satışlarda yaşandı. İpotekli satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,5 azalışla 35 bin 576 olarak gerçekleşirken toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise yüzde 26 oldu. Buradaki kaybın nedeni ise faizdeki artışlardır; faizde kabul edilen yüzde 1'lik psikolojik sınır bu kesimi çok etkiliyor" diye konuştu.

"TALEP HALEN YÜKSEK"

2020 yılının Ocak-Eylül arası döneminde konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 34.2 oranında arttığını belirten KONUTDER Başkanı Elmas, "Resme yukardan baktığımızda satışlarda düşüş olduğunu söylüyoruz ama bu seviyedeki satış rakamları piyasada hala talep olduğunu gösteriyor. Satın alma iştahını en iyi sahadan ölçüyoruz. Sahadan aldığımız verilerle istatistikleri yan yana koyduğumuzda talebin devam ettiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.

"ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YENİ PROJELERİ KONUŞACAĞIZ"

Konut dünyasında Ekim-Kasım aylarında stokların biteceğine yönelik beklentinin olduğunu hatırlatan Elmas, "Pandemi, bu öngörüyü 4-5 ay geciktirdi. Ama kampanya dönemiyle bu kayıpları telafi edebildik. Son bir yılda hem birinci elde hem de ikinci elde ciddi anlamda stok erimesi var. Şimdi bundan sonra önümüzdeki dönemde arz eksikliğini, yeni başlayacak projeleri konuşmaya başlayabiliriz" ifadelerini kullandı.