Konut Fiyatları 5 Yılda Yüzde 87 Arttı
En çok kazandıran yatırımların başına gelen gayrimenkul sektörünün son 5 yılında konut fiyatları en az yüzde 87 arttı.
Hiçbir yatırım aracı tüketicisini bu kadar sevindirmedi. Enflasyon 5 yılda yüzde 46 arttı, konut fiyatlarında artış ise yüzde 87 oldu.
Kira artışı ise aynı dönemde yüzde 33 oldu. Gayrimenkul sektörü değerini son 15 yılda neredeyse yüzde 300 artıran tek sektör. Toplu taşıma projeleri, 3. köprü, 3. havalimanı yatırımları, otoyollar İstanbul'da konut fiyatlarını etkiliyor. Yeni projeler ilgi çekiyor. Yabancı ilgisi de talebi artırıyor.
İstanbul ilinde 2015 yılının başından bu yana 50 milyon metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu. Bunların yüzde 70'i ise konut ve konut projelerine ait...
KONUT FİYAT ARTIŞININ ASIL SEBEBİ
Uzmanlara göre konut fiyat artışının asıl sebebi; inşaat sektörünün çok kazançlı bir sektör haline gelmesi, orta dereceli şirketlerin gayrimenkul sektörüne yönelmesi ve çoğu yatırımcının inşaat firması kurup proje üretmeye başlaması...
AMORTİSMAN SÜRESİ 30 YIL OLDU
Tüketicinin gelecek kaygısı ve yatırım yapma isteği talebin artmasına neden oluyor. Geçmiş dönemlerde 15 - 18 yıl olan amortisman süreleri günümüzde 30 yıla kadar çıkmış durumda... Bir örnekle açıklamak gerekirse 1800 lira kira bedeli olan dairenin satışı 650 bin liradan gerçekleşiyor. Bu durum da kira bedeli ile dairenin gerçek değeri arasındaki farkın açıldığını gösteriyor.
KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR ?
CNN Türk'te yer alan habere göre; ev fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri de arsaların azalmış olması ve maliyetlerin fazlasıyla artması... Bunlara ek olarak inşaat malzemelerinin dövize endeksli olarak artması da konut fiyat artışının en büyük sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.
Türkiye’de bazı bölgelerde fiyatların gereğinden fazla yükselmesinin asıl nedeni ise sektörün önde gelen isimleri tarafından 2 önemli gerekçeye bağlandı.
Bunların ilkini ihale ile yapılan arsa satışları oluştururken, bir diğer gerekçe ise yüksek kar hırsı içinde olan ve asıl mesleği müteahhitlik olmayan kişiler olarak özetlendi.
İnşaat Sanayicileri Derneği Başkanı Dündar Yetişener, inşaat malzemelerinin konut fiyatına etkisinin yüzde 15-20’yi geçmeyeceğini aktardı. İhale ile yapılan arsa satışlarının fiyatları yükseltmesine yönelik olarak sorulan soruya ise Yetişener şu yanıtı verdi:
“Konutta ne zaman fiyat yükselse günah keçisi malzeme üreten sanayici oluyor. Oysa biz sanayiciler son yıllarda malzemeye zam bile yapmıyoruz. Yapılan ufak tefek fiyat artışları ise döviz kurundan kaynaklanıyor. Zam ve kur etkisini kurduğumuzda bile fiyata yansıması yüzde 20’yi geçmiyor”
FİRMALAR ARASI REKABET
İşi konut, ofis ve ticari ünite yapmak olan inşaat firmalarının patronları ise gayrimenkulde fiyatı asıl belirleyenin yüksek fiyatlarla satılan arsalar olduğuna dikkat çekti. Burada Emlak Konut’un payının da yüksek olduğuna vurgu yapıldı. Birçok inşaat firması yetkilisi ihale yöntemi ile satılan arsalarda sistemin en yüksek fiyat verene satmak üzerine kurulu olduğunu dile getirerek, “Durum böyle olunca firmalar iyi lokasyondaki arsayı almak için birbiri ile yarışıyor. Yarışla birlikte arsanın da fiyatı yükseliyor” ifadelerini kullandılar. Müteahhitlerin bir diğer dikkat çektiği konu da piyasaya sonradan giren bazı kişilerin de emlak fiyatlarını yükselttiği yönünde oldu.