Konut Fiyatları Artarken Tasarruf Finansman, Vatandaşlarımızı Konut Sahibi Yapmayı Sürdürüyor
KFE’ye göre hem bir önceki ay hem de bir önceki yılın aynı ayına göre fiyat artışı yaşandığı görüldü. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da “Konut fiyat artışlarının yüksek seviyelerde seyrettiği bu süreçte, faaliyet gösterdiğimiz tasarruf finansman sektörüne çok iş düşüyor, ortaya koyduğumuz alternatif finans modeliyle Türkiye’nin 81 ilinde tüm insanımızı konut sahibi yapmak istiyoruz.” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artarak 1043,0 seviyesine ulaştı. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 90,3 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 21,9 oranında artış gösterdi. Konuyu, Finansal Kurumlar Birliği Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal değerlendirdi.
Dayanışma Ekonomisi ile Her Koşulda Konuta Ulaşmak Mümkün
Eyüp Akbal, “Konut fiyat artışlarının yukarıda seyrettiği bu süreçte, faaliyet gösterdiğimiz tasarruf finansman sektörüne çok iş düşüyor, biz ortaya koyduğumuz alternatif finans modeliyle Türkiye’nin 81 ilinde herkesi konut sahibi yapmak istiyoruz. Konut fiyatlarındaki artış, kredi faiz oranlarının yüksekliği ve krediye ulaşımın zorlaşması gibi etkenler, insanların ev alma hayallerini de ertelemelerine sebep oluyor. Ancak Tasarruf Finansman Şirketleri Sektör Kurulu olarak, geliştirdiğimiz kampanya ve ürünlerle hem konuta erişimi kolaylaştırıyor hem de ülke ekonomisinin çarklarını hızlandırmaya devam ediyoruz. Dayanışma Ekonomisi ile her koşulda konuta ulaşmak mümkün. Dayanışma Ekonomisi’nde herkes ekonomik güçleri dâhilinde bir araya geliyor, birikimler ortak bir yerde toplanıyor ve kişiler birbirlerine verdikleri destekle konut sahibi olabiliyor. Faizsiz, kredisiz ve tercihe göre peşinatsız da olan Dayanışma Ekonomisi’nde kişilerin kendi ekonomik güçlerine göre taksitleri ve ödeme tutarlarını belirleme fırsatları olduğu için ‘Ev almak hayal değil’.” şeklinde konuştu.
Çekilişli Sistemlerdeki Üst Sınır Rakamı Artırılırsa Daha Çok Kişi Konut Sahibi Olabilir
Tasarruf finansman sisteminde çekilişli modelde bulunan 1 milyon üst sınır rakamının artırılması gerektiğine de dikkati çeken Eyüp Akbal, “Bireysel modelde kişiler, istedikleri fiyattaki konuta rahatlıkla erişim sağlayabiliyorken çekilişli sistemde 1 milyon sınırı bulunuyor. Konut fiyatlarındaki artışı göz önünde bulunduracak olursak daha çok kişinin ev sahibi olabilmesi için çekilişli sistemlerdeki 1 milyon tepe rakamının “Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkındaki Yönetmelik Taslağında 5 milyon TL’ye çıkarılması hüküm altına alınmıştır. Ancak, son dönemlerde görülen yüksek enflasyon ve konut fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle bu rakamın10 milyon TL’ye çıkartılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda çatı kuruluşumuz Finansal Kurumlar Birliği ile gerekli mercilere konuyu aktarıyoruz.” ifadelerini kullandı.