Konut fiyatlarındaki kriz için çözüm aranıyor
Türkiye genelinde geçen yıldan bu yana yüksek seviyelerde artış gösteren satılık konut fiyatlarına bu yılın güz döneminde kiralar da eklendi. Hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında yaşanan büyük artışların önüne geçmek adına çözümler aranıyor.
Odatv'de yer alan habere göre, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) oluşturduğu Kasım ayına raporuna göre, Türkiye'de ortalama satılık konut metrekare cari fiyatı yıllık bazda yüzde 47.5 oranında yükseldi. Yine aynı rapora göre, satılık konut metrekare cari fiyatları geçen yıla göre İstanbul'da yüzde 50.3, Ankara'da yüzde 39.5 ve İzmir'de yüzde 34.6 oranında artış gösterdi.
"KİMSE EV BULAMIYOR"
Konut piyasasının son durumunu değerlendiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nizameddin Aşa, Türkiye'de son 1 yılda çok şey değiştiğine, koronavirüs salgınının ilk döneminin tam tersi bir durum yaşandığına dikkat çekerek, "Geçen sene ev fazlaydı, bu sene ise tam tersi. Şimdi kimse ev bulamıyor" dedi.
Türkiye'de satılık ve kiralık konut fiyatlarının yüksek olmasına neden olarak yapı stoku azlığı, inşaat faaliyetlerinde yavaşlama ve arazi kıtlığını gösteren Aşa, "Kentsel dönüşüm de sağlıklı ve iyi değil. Şu an kentsel dönüşümde sorun çok fazla. Dönüşümlerin hızlıca tamamlanması gerekiyor. Burada da belediyelerin ve kat maliklerinin rolü büyük" şeklinde konuştu.
İNŞAAT SÜRELERİ UZUYOR
Konut üreticilerinin yaşadığı bir başka soruna da değinen Aşa, belediyelerin ruhsat çıkarmada sorun yaşattığını, bunun sonucunda da inşaat sürelerinin uzadığını belirterek, " İnşaat süreleri normalde 12-24 ay... Ancak belediyelerin ruhsat vermesi 1 yılı buluyor. Bu da inşaat sürelerini uzatıyor" diye konuştu.
"DEVLET MÜDAHALE ETMELİ"
Konut fiyatlarında uygulanan fiyat artışlarına devletin müdahale etmesi gerektiğini belirten Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden Doç. Dr. Leyla Alkan Gökler, "Fiyatların bazen neden arttığını bile anlamıyoruz. Ankara'da aynı özelliklere sahip bir konutun A mahallesindeki fiyatı 200 bin TL iken, B mahallesindeki fiyatı 2 milyon TL oluyor. Bu farklılaşmanın çok iyi bir örneği" ifadelerini kullandı.