Konut kredi sistemine Alman modeli
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hürriyet Gazetesi’ne konut almak için tasarruf yapmak isteyenlere verilen devlet katkısını da içeren konut hesabında yeni bir model için çalışma başlattıklarını duyurdu.
Daha önce 2015 yılında hayata geçirilen konut hesabı sisteminde vatandaşlar, en az 3 yıl birikim yapıyor 3 yılın sonunda ev alırken birikimlerinin yüzde 20'sini de devlet katkı yapıyordu. Bu sistemin istenileni vermediğini dile getiren Şimşek, 10 bin 520 hesapta kaldığını, yeni dönem için Almanya modeli üzerinde durduklarını açıkladı.
Şimşek, modelin dolaylı faiz desteğine dayanacağını ifade ederek, ilk birikim döneminde düşük mevduat faizine razı olanın daha sonra düşük faizden konut kredisi kullanmasına yönelik bir sistem üzerinde durduklarını söyledi.
Şimşek, uluslararası uygulamalara baktıklarını, bu uygulamalarda da ilk konuta destek olunduğunu belirterek, “Belli bir süre düzenli olarak vatandaşın tasarruf yapması ondan sonra devletin bu tasarrufa katkıda bulunması esas oluyor. Bu birikimlere bazı ülkeler daha düşük stopaj uyguluyor, mortgage sistemiyle ilişkilendiriliyor. Almanya'da bu model çok başarılı, onu baz alıyoruz” diye konuştu.
Ayrıca birkaç parametreyi değiştirerek konut hesabını etkin hale getireceklerini bildiren Şimşek, “Bazı ülkeler diyor ki; piyasa faiz oranının yüzde 50'sini verelim yani 100 lira için en az 5 yıl piyasada mevduat faiz oranının yüzde 50'si ile nemalandırılsın. Bunun kabul edilmesi halinde de ev kredisini alırken mortgage faiz oranı belli bir oran uygulansın. Biz faiz konusunda adım atıyoruz. Birikim yaparken düşük faize razı olacak, krediyi alırken de daha düşük faizden alacak. Böyle bir öneri üzerinde çalışıyoruz. Şu anda verilen yüzde 20'lik devlet katkısı da gözden geçirilecek. Birikim yapılırken alınan stopajın daha düşük olması, tapu harcının daha avantajlı hale gelmesi için Maliye Bakanı ile konuşacağız” dedi.