Konut Satışları Ne Zaman Hızlanacak?

24 July 2014

Konut satışlarının yaz sonunda artış göstermesi ve konut kredilerinin 2014 yılını yüzde 10 büyümeyle kapatması öngörülüyor.

Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay,konut satışlarında yaz sonunda artış olacağını öngörürken mortgage kredilerinin 2014’ü yüzde 10 büyümeyle kapatmasını beklediklerini açıkladı.

Konut kredisi hacmi, 20 Haziran itibariyle yılbaşına oranla yüzde 4.4’lük büyümeyle 115 milyar liraya ulaştı. Kredi faiz oranlarının yüzde 1’lerin altına düştüğü şu günlerde, Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, mortgage kredilerinin 2014’ü yüzde 10 büyümeyle kapatmasını beklediklerini söylüyor.

FAİZ ORANLARI KREDİ KULLANIMINI DÜŞÜRÜYOR

Atay, konut satışlarının da yaz sonunda daha fazla hızlanmasını bekliyor. Türkiye’de konut sektöründeki büyüme ve konut talebinin sürekli artması konut kredisi kullanımının da yükselmesini sağlıyor. Ancak kimi dönemlerde faiz oranlarının psikolojik seviye olarak adlandırılan yüzde 1’in üzerine çıkması konut kredisi kullanımını düşürüyor.

KREDİ KULLANIMI ARTTI

Son iki ayda faiz oranlarının yeniden düşüşe geçmesi yaz durgunluğuna rağmen konut kredisi kullanımının artmasını sağladı. Konut kredisi denilince ilk akla gelen bankalardan olan Garanti Mortgage’ın genel müdürü Murat Atay sektör ve gelecek beklentilerle ilgili kritik açıklamalar yaptı.

Atay, gayrimenkul sektörü ile ilgili şu notları düştü:

- Kredi hacmi 2013 yılının başında katılım bankaları dahil 86 milyar lira iken 2013 yıl sonu rakamlarına göre 110,2 milyar liraya ulaşmış, yani yüzde 28 oranında bir artış yaşanmıştı. 20 Haziran rakamlarına göre ise konut kredisi hacmi 115 milyar liraya ulaştı. Yani yüzde 4,4 oranında bir artış var. Yıl sonunda kredi hacmindeki büyümenin yüzde 10’un üzerinde olmasını bekliyoruz.

ORTALAMA KREDİ TUTARI 90 BİN LİRA

- Ağırlıklı olarak beş veya 10 yıl vadeli kredi kullandırımı yoğun oluyor. Ortalamaya baktığımızda ise vadenin 7-8 yıl aralığında olduğunu söyleyebiliriz. 2014 kullandırımlarına bakıldığında ortalama kredi tutarının ise 90 bin liranın altında olduğunu görüyoruz.