Konut sektörü 2020 yılını toparlanma yılı olarak görüyor

26 October 2020

2020 yılına büyük beklentilerle başlayan konut sektörü, Mart ayında ülkemizi de etkileyen koronavirüs salgınından olumsuz etkilendi. Buna karşın yaz başlangıcında devlet destekli sunulan düşük faizli konut kredisi kampanyasıyla yeniden sıçrama yaşadı.

Sabah'ta yer alan habere göre, konut sektörünün son durumunu değerlendiren KONUTDER ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, arz talep dengesi içerisinde sektörün bazen sert fren yaptığını bazen de gaza basarak yoluna devam ettiğini ifade etti.

2020 yılının konut sektörü açısından toparlanma yılı olduğunu belirten Elmas, "Seneye bu pozitif beklentilerle başlandı ve Mart ayına kadar da epey yol alındı. Ancak pandemi her şeyi etkiledi. Haziran'dan itibaren 3 ay süren düşük faizli kampanya ise sektörün rekor sayıda satışlar gerçekleştirerek toparlandığı dönem oldu" diye konuştu.

KONUTA İLGİ DEVAM EDİYOR

Son dönemlerde konut kredisi faizlerinin yeniden yükselmesiyle satışların düşüşe geçtiğinden bahseden Sur Yapı Başkanı Elmas, "Ancak piyasada alım iştahının devam ettiğini söylemek mümkün. Sur Yapı olarak haziran ayında 15 yıla varan vade ile ilk 12 ay ödemesiz 0.64 faizle "Rahat Bi' Nefes Al" adında yeni bir kampanya başlattık. İstanbul'daki projelerimizde ilave yüzde 20, Antalya projemizde ise yüzde 10 indirim sağladık. Bu büyük kampanya vatandaşlarımızdan yoğun talep gördü" şeklinde konuştu.

Sur Yapı olarak sağlık çalışanlarına özel indirim uyguladıklarını belirten Elmas, "Onlar için de mevcut indirimlere ilave olarak 15 bin TL'ye varan ek indirimler yaptık. Bu dönemde oluşan ihtiyaçlarla biz de projelerimizi tekrar gözden geçirme fırsatı yakaladık. Aslında planlamamız ve mimari fonksiyonlarımızla pandemi koşullarına çok da uygun projeler inşa ettiğimizi gördük. Bu nedenle pek çok projemizde yüzde 90 doluluk oranına ulaştık. 'Mis Gibi Hayat' konseptiyle sektörde bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'nin ilk yeşil kampanyasını başlattık" ifadelerini kullandı.

"CAZİP PAKETLER SUNULDU"

Yaz dönemi başında hükümetin aldığı önlemlerle cazip paketlerin sunulduğuna değinen Elmas, "O paketlerin de büyük etkisiyle güzel bir iklim oluştu. Sadece konut sektörü değil diğer sektörlere de dönük teşvikler açıklandı. Sonuçta biz de kayıplarımızı o dönem içerisinde gidermeye çalıştık. Büyük oranda da karşıladık. Ağustosun ortasından itibaren eylül-ekim ağırlıklı yabancı satışlarımızda ciddi bir artış var" şeklinde konuştu.