Konut ve İşyeri Kira Geliri Nedeniyle Kimler Beyanname Verecek ?

11 March 2015

1 Mart - 25 Mart arasında kira geliri beyanı yapılması gerekiyor. Peki, konut ve işyeri kira geliri nedeniyle kimler beyanname verecek ? İşte yanıtı...

Kira geliri beyanı hususunda vatandaş en çok konut ve işyeri kira geliri nedeniyle kimler beyanname verecek sorusunun yanıtını arıyor.

2014 yılında alınan kira gelirleri, konut kapsamında yıllık 3 bin 300 liralık istisna tutarı var. Bu tutar çatılı işyerlerinde yıllık 27 bin lira olarak belirlendi. Yani yıllık ev kira geliri 3 bin 300 liranın üzerinde olanlar ve yıllık çatılı işyeri kira bedeli 27 bin liranın üzerinde olanlar 1 Mart - 25 Mart tarihleri arasında kira geliri beyanı yapmak durumundalar...

Eğer vatandaş her iki kira gelirine de sahipse ve kira gelirleri yukarıda belirtilen 2014 yılı istisna tutarının üzerinde ise hem konut hem de çatılı işyeri için kira geliri beyanı etmeleri gerekiyor. Kira geliri beyanı tüm vergi dairelerine yapıldığı gibi internet üzerinden e-beyanname olarak da yapılabiliyor.

KİRA GELİRİ BEYANI İÇİN E-BEYANNAME NASIL HAZIRLANIR?

Kira geliri beyanından sonra ödenecek kira gelir vergisi hesaplanıyor.

2015 YILI KİRA GELİR VERGİSİ HESAPLAMA

Konut ve işyeri kira geliri nedeniyle kimler beyanname verecek sorusunu örneklerle açıklamak gerekirse;

-

Konut ve İşyeri Kira Geliri Nedeniyle Kimler Beyanname Verecek ?

-

Örnek 1: Mehmet bey 2014 yılında 12 bin lira konut kira geliri, 12 bin lira vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kira geliri elde etmiş olsun. Mehmet beyin konut kira gelirinin 3 bin 300 lirası gelir vergisinden müstesna olup, geri kalan 8 bin 700 lira ile işyeri kira gelirinin toplamı 20 bin 700 lira olur. Bu tutar 27 bin lirayı aşmadığından, Mehmet bey işyeri kira gelirini beyannameye dahil etmeyip, sadece konut kira gelirini beyan edecek.

2015 YILI EV KİRASI VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Örnek 2: Salih bey 2014 yılında 3 bin lira konut kira geliri, 24 bin lira vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kira geliri elde etmiş olsun. Salih beyin konut kira geliri 3 bin 300 liralık istisna tutarının altında kaldığı için toplama dahil edilmeyecek. İşyeri kira geliri de 27 bin liralık beyan sınırını aşmadığından, Salih bey kira gelirlerinin her ikisini de beyan etmeyecek.

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEMEYEBİLİRSİNİZ

Örnek 3: Murat bey 2014 yılında 12 bin lira konut kira geliri, 24 bin lira da vergi kesintisine tabi tutulmuş işyeri kira geliri elde etmiş olsun. Murat beyin konut kira gelirinin 3 bin 300 lirası gelir vergisinden müstesna olup, geri kalan 8 bin 700 lira ile işyeri kira gelirinin toplamı 32 bin 700 lira olur. Bu tutar 27 bin lirayı aştığından, Murat bey hem konut kira gelirini hem de işyeri kira gelirini beyan edecek.

-

Konut ve İşyeri Kira Geliri Nedeniyle Kimler Beyanname Verecek ?

-

Görüldüğü gibi, Murat beyin işyeri kira geliri 27 bin liranın altında olmakla birlikte, konut kira gelirinin istisna tutarını aşan kısmı ile birlikte toplamı 27 bin lirayı aştığından, işyeri kira gelirini de beyannameye dahil edecek.

İşyerini kiraya veren kişinin, kiracının kira stopajını beyan etmemesinden ya da vergi dairesine yatırmamasından dolayı herhangi bir sorumluluğu yok.

2015 YILI KİRA GELİR VERGİSİ TÜM DETAYLARI

İşyeri sahibinin beyan edilmeyen veya beyan edilmiş olmakla birlikte ödenmemiş olan stopajdan sorumlu olabilmesi için Maliye Bakanlığınca müteselsil sorumlulukla ilgili usul ve esasların belirlenmesi gerekiyor.

İşyeri kira ödemelerinde, kiracının stopaj (vergi kesintisi) yapmaması halinde, mal sahibinin de müteselsilen sorumlu olacağı yönünde, Maliye Bakanlığınca bir belirleme yapılmadığından, beyan edilmeyen veya beyan edilmekle birlikte ödenmeyen kira stopajından dolayı gayrimenkul sahibinin sorumluluğu söz konusu değil.

İşyeri kiralarından kesilen verginin, kira geliri nedeniyle beyanname verildiği zaman hesaplanan vergiden mahsubu için “stopajın yatırılmış olması koşulu” aranmıyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; yıllık beyanname ile beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden, yıl içinde kesilen vergilerin mahsubunda; kesilen verginin beyan edilen kira gelirine ilişkin olması, kesintiyi yapan vergi sorumlularının adı-soyadı veya unvanını, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numaralarını, kesintiye esas alınan brüt tutarları, kesilen vergiler ile kesinti yapılan dönemleri gösteren tablonun yıllık beyannameye eklenmesi yeterli oluyor.

-

Konut ve İşyeri Kira Geliri Nedeniyle Kimler Beyanname Verecek ?