Konut Yardımı Nasıl Alınacak?
Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Peki 15 bin TL’lik konut yardımı nasıl alınacak?...
Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Yönetmeliği 26 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelikle konut hesabı ve devlet katkısının tüm esasları belirlendi.
KONUT YARDIMI NASIL ALINACAK?
6 ay sonra başlayacak olan konut yardımı ve devlet katkısı uygulamasından faydalanabilmek için bazı kriterler var. Konut yardımı nasıl alınacak sorusuna madde madde yanıt verebiliriz.
• TC vatandaşı olması
• 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması
• Konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca 6. Maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hebasına düzenli ödeme yapmış olması
• 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren başka bir konut edinmemiş olması gerekiyor.
Konut yardımı almak için 6 ay içerisinde gerekli belgeler ve konut hesabının bulunduğu bankaya öncelikle başvurmak gerekiyor. Devlet katkısının hesaplanmasında konut edinim tarihindeki birikim esas alınıyor. Devlet katkısı tutarı konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15 bin TL’yi geçemiyor. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlara devlet katkısı ödenmiyor.
BİRDEN FAZLA HESAP AÇILABİLİYOR MU?
Konut hesabında ortak hesap açılamıyor. Yine katılımcı birden fazla konut hebası açtıramıyor ve konut hesabı katılımcı tarafından başka bir bankaya taşınamıyor.
18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER DE FAYDALANABİLİYOR
18 yaşından küçükler adına veya vasisi tarafından konut hesabı açılabiliyor.
Konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılıyor. Bu tutar 30 bin TL’yi geçemiyor.
KİM NE KADAR DEVLET DESTEĞİ ALACAK?
Konut hesabı ve devlet desteği uygulamasında en çok merak edilen konulardan biri de kimin ne kadar devlet desteği alacağı. Devlet katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre şöyle hesaplanıyor. Buna göre;
-Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 a olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak ödenecek tutar 13 bin TL’yi geçemez.
-Devlet katkısı düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’dir. Ancak ödenecek tutar 14 bin TL’yi geçemez.
-Devlet katkısı düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’sidir ancak ödenecek tutar 15 bin TL’yi geçemez.
KONUT HESABI VE DEVLET KATKISI HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ
HABER: Şengül KIRMIZITAŞ