Konuta erişim sorununa karşı çözüm bekleniyor
Son dönemlerde artan inşaat maliyetleri, konut kredisi faizlerinin yüksek seyri, koronavirüs salgınının olumsuz etkileri gibi nedenlerle insanların konut satın alma ve kiralama noktasında sorun yaşadığı görülüyor.
Milliyet'te yer alan habere göre, konut piyasasının son durumunu değerlendiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bir yandan gelir dağılımı adaletsizliği, öte yandan konut fiyatlarında ve kiralardaki aşırı yükseliş nedeniyle vatandaşın ev alma gücünü yitirdiğini belirterek, "Öğretmen, polis, doktor, öğrenci evsiz. Vatandaş ev alma gücünü iyice yitirdi. Kiralık konut ise adeta karaborsa. Bir evi kiralamak için ortalama 15-20 kişi başvuruyor. Devlet acilen konutu stratejik sektör kabul ederek, yeni politika üretmeli" şeklinde konuştu.
İzmir'in durumundan bahseden Aslan, "Bugünden İzmir'in dört bir tarafında yeni yerleşim alanlarının yapılacağı arsalar geliştirilemezse, korkarım yüzde 60-70'i riskli ve gecekondu olan İzmir, bu kez 'çadırkente' dönüşecek. İzmir'de dokuz üniversite var. Artık nüfus artıyor, kiracılık oranı yüzde 40'ın üzerinde ve her an deprem olabilir. Riskli binaların acilen yenilenmesi artık şart oldu" ifadelerini kullandı.
NELER DEĞİŞMELİ?
İnşaat sektöründe 'sosyal politika'nın öncelikli olması gerektiğinden bahseden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Konut kooperatifleri desteklenmeli, 150 m2'nin altındaki konut vergi, resim, harç ve KDV'den muaf tutulmalı. Kooperatifler için imarlı, altyapılı arsa üretilmeli, Kentsel dönüşüme öncelik verilerek, dönüştürülecek konut sahiplerine destek artırılmalı. TOKİ, konut kooperatiflerine maliyetin yüzde 70-80'i kadar uzun vadeli, düşük faizli ve konutların bitiminden itibaren üç yılı ödemesiz kredi vermeli" şeklinde konuştu.