Konuta TSE Standardı Geliyor

27 January 2015

Konuttaki net-brüt metrekare krizini sonlandırmak için konuta TSE standardı getirecek çalışmalar başlatıldı.

Teknik komitenin konutta net-brüt metrekareye tanım getirecek çalışma yaptığını belirten TSE Başkanı Şentürk, ayrıca sınıf tanımı da yapacaklarını söyledi. TSE Başkanı Şentürk, çalışmalarıyla ilgili konuştu.

Konutlara artık standart geliyor. Özellikle konut satışlarında tüketicinin kafasını karıştıran, sektörde haksız rekabete neden olan net-brüt metrekare uygulamasını da içeren standart çalışması yapan Türk Standartları Enstitüsü (TSE), konutların sınıflamasını da yapacak. TSE Başkanı Hulusi Şentürk, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, konuta yönelik standart çalışması yaptıkları müjdesini verdi. Şentürk’ün verdiği bilgiye göre teknik komitenin çalışması tamamlanınca artık TSE standartlarında net-brüt metrekare tanımı getirilecek. Böylece projede örneğin 150 metrekare ev alan bir kişi, teslim sırasında 100 metrekare sürprizi yaşamayacak. Firmadan firmaya değişen metrekare tarifleri de ortadan kalkacak.

''NET-BRÜT TANIMINA İHTİYAÇ VAR''

TSE Marmara Bölge Başkanı Mehmet Hüsrev ve TSE Elektronektik ve Makine Grup Başkanı Ramazan Gümüştaş’ın da bulunduğu sohbet toplantısında, binalara yönelik standart üzerinde çalıştıklarını belirten Hulusi Şentürk “Eskiden ev alırken net-brüt hesabı kolaydı. Merpenler, asansör boşluğu ve balkon denince brüt hesap ortaya çıkardı. Fakat şimdi gidiyorsun, diyor ki brüt 260 metrekare. Ölçüp biçiyorsun, 150 metrekareden fazla değil. Sorunca da otoparkta şu kadar, bahçede şu kadar hissenize düşen pay var cevabı veriyorlar. Kusura bakmasınlar ama bunun adı tüketiciyi aldatmak” diye konuştu. Şentürk “İnşaatta net brüt tanımına ihtiyaç var. Bu iş çığrından çıkmak üzere. Adam artık bahçeyi, sığınağı bile brüt tanımına katmaya başlamış. Şu an teknik komitelerde bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Komite, net-brüt tanımı getirecek. Ayrıca konutlarda sınıf tanımı da yapacaklar. Taslak ortaya çıktığında sektör buna nasıl bir tepki verir onu da bilmiyorum” dedi. Şentürk, TSE olarak ayrıca talep olursa konut projesine ve satış şartnamesine uygunluk belgesi verebileceklerini söyledi. Şentürk “İster müteahhit garanti adına bunu yapabilir. İsterse de alıcı ‘Ben bu evi alacağım. Müteahhit birinci sınıf fayans, şu özellikte batarya vs taahhüt etti. Gerçekten de böyle mi?’ derse o belgeyi sunabilirim” diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİ KOMİTELERİNİN ÖNEMİNİ KAVRAYAMADI

Star gazetesinde yer alan habere göre; dünyanın artık standart savaşlarına sahne olduğuna dikkat çeken TSE Başkanı Hulusi Şentürk, standart belirlemede ‘Uluslararası Standart Hazırlama Komiteleri’nin hayati önemi olduğunu belirtti. Diğer taraftan da Türk özel sektörüne de bir sitem etti. Şentürk “Uluslararası Standart Hazırlama Komiteleri çatısı altında 1000’den fazla komite var. Pazardaki ürünlerin kalite standartları buralarda belirleniyor. Tüm dünyadan özel sektör şirketlerinin temsilcileri katılıp bazı kararlar alıyor. TSE olarak ‘Türk şirketlerinin temsilcileri’ karara ortak olsunlar diye yılda 4 milyon TL aidat ödüyoruz. Fakat şirketlerimiz o kadar ilgisiz ki, bu 1.000 komitenin sadece 37’sinde Türk temsilci var. Bu komitelere girmek ücretsiz olduğu halde kimse zahmet edip vaktini ayırmıyor” dedi.