Konutta fiyat artışlarına rağmen kredilerde rekor kırıldı

06 July 2020

2020 yılına düşük faiz oranlarıyla başlayan konut kredilerinde Mart ayına gelindiğinde küresel salgının etkisiyle dalgalanmalar görülmüş, Haziran ayıyla birlikte ise tarihin en düşük maliyetli konut kredileri sunulmaya başlanmıştı.

Ocak ayı ile Haziran ayı sonunu kapsayan dönemde konut kredi bakiyesi 32,2 milyar TL arttı. Bu tutarın daha önce en yüksek görüldüğü dönem, 2017 yılında 27,6 milyar TL şeklinde olmuştu.

TARİHİ KAMPANYANIN ETKİSİ

AA'nın aktardığı habere göre, 2019 yılı sonunda konut kredisi bakiyesi 10,2 milyar TL'lik artışla 198,7 milyar TL seviyesinde görülürken bu yılın ilk çeyreğinde bu tutar, 12,3 milyar TL'lik artışlar 211 milyar TL oldu.

Konutta tarihi kampanyanın sunulduğu yılın ikinci çeyreğinde ise konut kredisi kullanımında büyük artış yakalandı. İkinci çeyrekte konut kredisi artışı 19,6 milyar TL oldu. Yılın ilk 6 aylık döneminde konut kredi bakiyesi, 32.2 milyar TL'lik artışla 230,9 milyar TL seviyesine geldi. Bu gelişme, tüm zamanların yıllık rekoru olarak kayda geçti.

FİYAT ARTIŞLARI KREDİ KULLANIMINI ETKİLEDİ

Konut kredisi bakiyesinde yakalanan rekoru ve Haziran ayıyla birlikte sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, tarihi konut kredisi kampanyasıyla konuta olan ilginin yüzde 50 arttığını, beklemede olan yatırımcının veya kiradan kurtulmak isteyenlerin konut yatırımına yöneldiğini ifade etti.

Bu dönemde bazı fırsatçı ev sahiplerinin ve gayrimenkul şirketlerinin fiyatları yüzde 25'lere varan oranlarda artırdığını belirten Aşa, "Fırsatçıların haksız fiyat artışları olmasaydı çekilen konut kredi tutarı ve satılan ev adedi çok daha fazla olacaktı" diye konuştu.