"Konutta maliyet satış fiyatından daha fazla arttı"
Konut sektörünün son dönemlerde en önemli gündem maddelerinden biri inşaatlarda oluşan maliyet artışları olarak gösteriliyor. Maliyet artışları, konut satış fiyatlarına da doğrudan etkide bulunuyor.
AA'nın aktardığı habere göre, Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, konut sektörünün son durumunu değerlendirdi.
İnşaatlardaki maliyet artışlarına değinen Bahadır, söz konusu yükselişlerin konut fiyatlarından çok daha hızla arttığını, konut fiyatlarının maliyetlerle aynı oranda yükselmediğini ifade etti.
İnşaat maliyetlerin dolar ve enflasyona oranla iki kattan çok artığını belirten Bahadır, ev fiyatlarının inşaat maliyetleriyle kıyaslandığında yüksek olmadığını dile getirdi.
KONUT FİYATLARI NEDEN ARTTI?
Konut fiyatlarında artışa neden olan 'maliyetlerdeki gözle görülmeyen artışların' dışında arsa, işçilik ve pazarlama gibi giderlerin hiç hesaba katılmadığına dikkat çeken Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır, Oysa konut maliyetini oluşturan ana kalemler; arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap ve cam. Bu maliyetler arasında en büyük payı ise arsa alıyor. Türkiye'de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 60'lara kadar çıkabiliyor. Demir fiyatları son bir yılda yüzde 120 arttı. Artışlar PVC ham maddesinde yüzde 258'i, sac levhada yüzde 327'yi, bakır ham maddesinde yüzde 115'i, hazır betonda yüzde 69'u bulmuş durumda" şeklinde konuştu.
Bu yıl inşaat yapmaya kalkan müteahhidin bildiği tüm hesapların şaştığını belirten Bahadır, "Bu durum en çok da orta ve alt kategoride bina inşa eden konut üreticisini de etkiliyor. Ancak tüm bunlara rağmen konutlara baktığımızda fiyat artışları, maliyetlerin artışına kıyasla hiç artmamış gibi duruyor. Müteahhit sattığını yerine koyamıyor" diye konuştu.
"BAZI TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR"
Mevcut durumda konut satışlarının artması amacıyla birtakım tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Bahadır, "Geçen yaz olduğu gibi bu yıl da kamu bankalarının öncülüğünde kampanyalar düzenlenmeli ve kredi faiz oranları yüzde 1'in altına düşürülmeli. Bu yıl da yaz başından bu yana sektör temsilcileri benzer bir beklenti içerisinde. Hatta ev almak için faiz indirimini bekleyen bir kitle oluştu. Bu tür bir uygulama, salgın şartlarında gayrimenkul sektörüne can suyu olur ve piyasaya hareket getirir. 2020'de faiz oranlarının yüzde 1'in altına indirilmesinin satışlarda sağladığı pozitif etki açısından, zirveyi gördük. Yatırımcılar, artışa geçen döviz ve altın fiyatlarına rağmen yatırımını sektörden yana kullandı. Yastık altında bekleyen yatırımlar da gün yüzüne çıktı" ifadelerini kullandı.