Konutta teşvikler sektörde olumlu karşılandı

22 March 2019

31 Mart 2019 tarihinde sona ermesi daha önce belirlenen tapu harcı indirimi ve KDV indiriminin süresi 31 Aralık 2019 gününe kadar uzatıldı. Buna göre konutta KDV yüzde 18'den yüzde 8'e, tapu harcı ise binde 20'den binde 15'e indi.

"HER TÜRLÜ TEŞVİĞE İHTİYAÇ VAR"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konutta teşvikleri değerlendirdi. Sektör olarak şu anda her türlü teşviğe ihtiyaç duyduklarının altını çizen Durbakayım, ÖTV ve KDV indirimlerinin 31 Aralık'a kadar uzatılmasının hem sektör hem de tüketici açısından önem arz ettiğini, bu kararın şu anda üzerindeki mevduat faizi baskısını ve kredi yükünü kaldırmaya çalışan sektöre doping etkisi yarattığı düşüncesini paylaştı.

Son zamanlarda konutta zam olmadığını belirten Durbakayım, "Maliyetlerdeki artış fiyatlara yansıtılmadı. Bu yükün altında ezilmemek için çabalayan sektörde, ertelenen maliyet artışlarının sonbahara doğru konut fiyatlarına yansımasını bekliyoruz. Bu nedenle harç ve KDV indiriminin uzatılması, fiyat artışından doğacak etkinin şiddetini azaltacaktır. Temennimiz, söz konusu indirim ve teşviklerin kalıcı olması ve tüketiciye direkt yansıtılmasıdır" şeklinde konuştu.

"SATIŞLARA İVME KAZANDIRACAK"

GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise konutta KDV indirimi ve tapu harcı indiriminin hem sektör hem de yatırımcılar açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

Söz konusu indirimlerin kalıcı olması yönündeki beklentilerinden bahseden Yetgin, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hızlandırdığı çalışmalarla yeni bir düzenleme hayata geçecek. Yeni düzenlemede, taşınmaz değerleme sistemi kurularak tapu harçları ve emlak vergileri, gerçek değerleri üzerinden alınabilecek. Tüm bu düzenlemelerle gayrimenkul sektöründe daha şeffaf, daha adil ve verimli bir vergi sisteminin hayata geçeceğini, bu düzenlemeden vatandaşlar kadar sektörümüz ve milli ekonomimizin de olumlu etkileneceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.