Köyceğiz “Sakin Kent” yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel çevre koruma bölgesinde yer alan Muğla’nın Köyceğiz ilçesini, kent kalabalığından uzak, geleneksel yaşamın korunacağı “sakin kent” yapmayı hedefledikleri projeyi hayata geçirdiklerini duyurdu.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “yaşanabilir çevre ve marka şehriler” yapma vizyonundan hareketler, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Muğla’nın ilçesi “Sakin Kent Köyceğiz Projesi” için çalışmalar başlatıldı.
Proje kapsamında bakanlık, kaymakamlık, Köyceğiz Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, sivil toplum kuruluşları ve yerel halkın işbirliği ile yürütülecek projenin ilk toplantısı düzenlendi.
Metropol şehirlerin kalabalığı ve karmaşasının yerine geleneksel yaşam biçimlerini korumayı amaçlayan “Cittaslow (sakin kent) hareketi” ilkeleri çerçevesinde yürütülecek proje ile insanların birbirleriyle iletişime geçebileceği, sosyalleşebileceği, kendine yetecek, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkacak öte yandan altyapı sorunlarının çözüme kavuşacağı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, teknolojinin kolaylıklarının da bir arada sunulacağı bir yerleşimin oluşturulması hedefleniyor.
Proje ile Köyceğiz’in ekolojik dokusu korunarak, çevre konusunda da marka haline getirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında, mahalle alt yapıları çevreye uyumlu hale getirilecek, sokak lambaları güneş enerjisiyle aydınlatacak, yöresel ürünlerin sergilendiği pazar yerleri oluşturulacak ve yöresel mimari teşvik edilecek. Ayrıca proje, yeni yapıların daha ekolojik ve çevreye uygun olmasını ve mevcut yapıların ise gerek duyulması halinde buna uygun olarak rehabilite edilmesini sağlayacak.
EKOLOJİK DENGE KORUNACAK
Köyceğiz’de özellikle yenilebilir enerji kaynakları kullanılması konusunun üzerinde duruluyor. Karbon salınımının ve fosil yakıt kullanımının önüne geçmek için araç yolları yerine bisiklet yollarının teşvik çalışmaları da yapılacak.
Bölgeye gelen turistlere, çevre kalitesinin ve niteliğinin arttığı, karmaşa ve kaosun azaltıldığı bir ilçede tatil imkânı sunulması hedefleniyor. Turistlerin ağırlandığı pansiyonlarda da ekolojik dengenin korunmasına ile ilgili önlemler alınması ve çalışanlara bakanlık tarafından eğitimler verilmesi planlanıyor.
Ayrıca Köyceğiz Gölü içinde motorlu teknelerin çevreye verdiği zararların da önüne geçilecek. Bu çerçevede bölgede kano ve yelkenli kullanımına ilişkin faaliyetler yapılacak. Denize ulaşım, güneş enerjili ya da elektrikli teknelerin kullanılacak.
Çocuk ve engelli bireylerin de sosyal yaşama dâhil edilmesi amaçlanan projede, Köyceğiz’de engellilerin hayatını kolaylaştıracak uygulamalar ile çocuklar için çevre bilincinin geliştirilmesine yönelik kampçılık faaliyetleri gerçekleştirilecek.
İlçede, mahalle kültürünün korunması ve komşuluk ilişkinlerinin ön planda tutulduğu, çocukların ekranların karşısında değil de sokaklarda oyun oynadığı bir yer olması için çalışmalar yürütüleceği de açıklandı.
Sakin Kent Köyceğiz Projesi’nin yıl sonuna kadar alt projelerinin oluşturulması ve ardından 2 yıl içerisinde de uygulama aşamasına geçilmesi hedefleniyor.