Krediyle ev alanların sayısında azalma oldu

17 July 2019

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran 2019 dönemi konut satış verilerine göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 oranında azalma olarak 61 bin 355 adet konut satıldı.

Haziran ayında ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84,6 oranında azalarak 7 bin 319 oldu. İpotekli satışlarda yaşanan büyük düşüşten sonra gözler bir kez daha yüksek faiz oranlarına sahip konut kredilerine çevrildi.

FAİZLERDEKİ DÜŞÜŞ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

2019 yılında inişli çıkışı bir seyir izleyen konut kredisi faiz oranları, Mart ayında yakaladığı yükseliş ivmesini Haziran ayında yerini düşüşe bırakmıştı. Haziran ayında kamu ve özel bankalardan gelen konut kredisi faiz indirimleriyle ortalama konut kredisi faiz oranı yüzde 2 seviyesine kadar düşmüştü.

Haziran ayında konut kredilerinde görülen bir başka önemli gelişme ise enflasyona dayalı konut kredilerinin yatırımcılara sunulmaya başlanması. Bu kredi türünde sabit faiz oranı bulunmuyor. Her ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre faiz oranı belirlenirken 6 ayda bir faiz güncellemesi yapılıyor. Temmuz ayında bu kredi türünü tercih eden yatırımcılara yüzde 1,5 oranından faiz sunuluyor.

FAİZ ORANLARI DÜŞECEK Mİ?

Konut satışlarında görülen bu tablodan sonra en az gayrimenkul yatırımcıları konut inşaat firmaları da konut kredilerinde faiz düşüşlerinin olması yönünde beklenti taşıyorlar. Uzmanlar ise enflasyon rakamlarında beklenen tek haneli rakamların birkaç ay içerisinde görülmesinden sonra repo faizlerinde sert düşüşler doğurmasıyla birlikte konut kredilerinde de faiz düşüşlerinin olabileceği yönünde öngörüde bulunuyorlar.