Kuşadası'nda kentsel dönüşüm müdürlüğü kuruldu

09 December 2021

30 Ekim 2020 tarihinde Ege Denizi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden sonra Aydın'ın Kuşadası bölgesinde deprem tehlikesine karşı çalışmalar hız kazandı.

Milliyet'te yer alan habere göre, Kuşadası Belediyesi tarafından 'Deprem ile Kentsel Dönüşüm' başlıklı bir kurultay düzenlendi. Kurultaya deprem alanında uzman isimler katılım gösterdi.

30 Ekim'de yaşanan depremin İzmir'in yanı sıra Kuşadası'nda da hissedildiğine dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Merkez üssü Sisam olmasına rağmen orada iki kişinin ölümünden ve eski yapılardaki yıkımdan başka ciddi bir şey olmadı. Deprem, kötü yapılaşmış Bornova ovasının ön kısımlarında yıkımlara neden oldu ve 118 kişi canını yitirdi. Kuşadası'nda 400 aileyi evsiz duruma düşürdü. Kuşadası'nda deprem ilk defa olmuyor. 15 milyon yıldır oluyor. Sisam'da olan deprem aynı zamanda Kuşadası'nı da etkiliyor. Son depremde Kuşadası'nda ölümcül olayın olmaması şükür edilecek bir durumdur. Türkiye birinci derecede deprem bölgesi değilken, neden bugün 'deprem oldu, başınız sağ olsun' sözlerini işitiyoruz? Ülkenin ekonomik ve kültürel yapısı ile doğru orantılı. Bunun ana nedeni yoksulluktur, ekonomidir. Bu ülke ekonomisini düzeltmedikçe depremlerde daha çok vatandaşımız yaşamını yitirecek. Bu sadece Kuşadası ya da İzmir'in sorunu değil, tüm ülkenin sorunudur" ifadelerini kullandı.

"MASTER PLANI OLUŞTURACAĞIZ"

Kurultayda bir konuşma gerçekleştiren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise belediye bünyesinde kentsel dönüşüm müdürlüğünün kurulduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıl meydana gelen depremi yaşadıktan sonra kentsel dönüşüm müdürlüğü kurmaya karar verdik. Depremlerde yaşanan olumsuzlukları tersine çevirmek burada en önemli amacımızdı. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız depremin ardından bir master plan oluşturmaya karar verdik. Bu kapsamda eylem ve yerleşim stratejilerinin doğru planlamasını sağlamayı hedefliyoruz. Deprem ile birlikte kentimizde 360 ev hasar gördü. Ev sahipleri evlerini tekrar yapmak istediklerinde, deprem yönetmeliği mevzuatları ile karşılaştılar. Evlerini yapmak istediklerinde aynı emsal ile karşılaşmadıklarını gördüler. Kayıpları büyük oldu, hatta evlerini kaybetmekle karşı karşıya kaldılar. 'Deprem ile Kentsel Dönüşüm' başlıklı kurultayda bugün yaşadığımız sorunları ele alacağız" ifadelerini kullandı.