Manisa Çarşısı’nın Tarihi Dokusu Canlanacak!

16 September 2015

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek ve 1. Anafartalar Mahallesi ile Çarşı Bulvarı arasında kalan alanda yapılacak 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildi…

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya toplantının amacının, bu bölgeye tekrar eski canlılığını kazandırmak ve hazırlanan yenileme projesi üzerine işletme sahipleri ile istişare etmek olduğunu belirtti.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Anafartalar Mahallesi ile Çarşı Bulvarı arasında kalan alanda yapılacak 2. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesinin tanıtımı ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bu bölgede faaliyet gösteren dükkan, kafe ve işletme sahiplerine bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Kültür Merkezi Lale Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Müge Kuğu, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı’ndan Restoratör Ebru Çıkrıkçıoğlu, KUDEB Şube Müdürü Dinçer Dinçer, Fen İşleri Daire Başkanlığı’ndan İnşaat Mühendisi Naz Erol, Mimar Berçem Özcan ile yetkililer ve işletme sahipleri katıldı.

HEDEF TARİHİ DOKUYU ORTAYA ÇIKARMAK
Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, toplantının açılışında, Çarşı Bulvarı ile 1. Anafartalar Mahallesi’nde yapılacak olan sokak sağlıklaştırması ile ilgili işletme sahiplerine ön bilgi vermek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. Sokak sağlıklaştırması için gereken projenin yapıldığını ve Koruma Kurulu tarafından onaylandığının altını çizen Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, “Koruma Kurulu ile Büyükşehir Belediyemiz arasında ortak yürüttüğümüz bir projenin startını vermek için çalışıyoruz. Buradaki amacımız bu bölgenin tarihi dokusunu tekrar ortaya çıkarmak ve görsel dokuyu tekrar canlandırmaktır. Kentsel sit alanı içerisinde kalan bu bölgedeki yenileme çalışmalarımızın başlaması için işletme sahiplerimizin muvafakatnamelerini bizlere ulaştırması gerekiyor” diye konuştu.

PROJE İŞLETME SAHİPLERİNE TANITILDI
Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya’nın konuşmasının ardından Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’ndan Restoratör Ebru Çıkrıkçıoğlu proje ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. İşletme sahiplerine yenileme projesi ile ilgili bir konuşma gerçekleştiren Restoratör Ebru Çıkrıkçıoğlu, 2. Etap için hazırlanan ve koruma kurulu tarafından onaylanan projenin uygulamaya geçilmesi için mülk sahiplerinden muvafakatname alınması gerektiğini belirtti. İşletmelerde yapılacak yenileme çalışmaları hakkında teknik bilgiler veren Çıkrıkçıoğlu, tabelalardan, elektrik tesisatlarına, saçaklara kadar, kötü görünüme sahip tüm detaylara müdahale edileceğini ve bu çalışmaların kentsel dokuyu canlandıracağını belirtti. Gerçekleştirilen sunumun ardından işletme sahiplerinin sorularına geçildi. Yapılacak olan sağlıklaştırma projesi ile ilgili mülk sahiplerinin merak ettikleri noktalar aydınlatıldı.

Sokak Sağlıklaştırma projesinin her detayının titizlikle hazırlandığını belirten Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Müge Kuğu, işletmelerin dış cephelerinin, doğramalarının, tabelalarının ve sundurmalarının da yenileneceğini ve tüm detaylara müdahale edileceğini belirtti. Bu bölgenin işlevsel bir hale gelmesi gerektiğini belirten Müge Kuğu, çalışmaların neticesinde bu bölgenin canlanacağını ve en önemlisi de ticaretin tekrar harekete geçeceğini dile getirdi. Sıvasından boyasına, sarkan gereksiz kablolarına kadar, olumsuz görünüm sergileyen ayrıntıların elden geçeceğinin altını çizen Müge Kuğu, işletme sahiplerinin muvafakatname vermeleri halinde hemen projenin ihale aşamasına geçeceğini belirtti.

KENDİ ÇARŞIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Büyükşehir Belediyesi’nin sokak sağlıklaştırma projesi ile ilgili yenilikçi bir çalışma içine girdiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil de, bu projenin işletme sahiplerine büyük avantajlar sağlayacağını ve çok eski bir tarihi olan Çarşı Bulvarı’nın restore edildikten sonra birçok kültürel ve sosyal etkinliğe ev sahipliği yapabileceğini, buradaki esnafın kazanç açısından çok olumlu etkileneceğini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulamaya başlaması için işletme sahiplerine de büyük görev düştüğünü belirten Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, bu bölgedeki esnafın toplantıya katılan mülk sahipleri tarafından bilgilendirilmesini istedi. Açıkdil, “İnşallah bu proje ile çarşımızı tekrar canlandırmış oluruz. Gelin kendi çarşımıza sahip çıkalım ve bu bölgeyi tekrar cazip hale getirelim” diye konuştu.

2. Etap Sokak Sağlıklaştırması Projesi’nin 1. Anafartalar Mahallesi ile Çarşı Bulvarı arasında kalan alanını ilgilendiren toplantının sonunda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, hazırlanan proje ile ilgili tüm detayların işletme sahipleri tarafından Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı’ndan öğrenilebileceğini belirterek, muvafakatname vermek isteyenlerin aynı daire başkanlığına müracaat etmeleri gerektiğine dikkat çekti. İHA