Murat Kurum: Yapı ruhsatlarına kota gelmeli

22 February 2018

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, yapı ruhsatlarına kota konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, bazı bölgelerde talebin üzerinde arz oluştuğunu bir an önce bu durumun düzeltilmesini kota konulması gerektiğini söyledi. Murat Kurum, “Bazı bölgelerde gereğinden fazla inşaat ruhsatı veriliyor. Bu bölgelerde arz artarken talep aynı ölçüde artmıyor ve bu durum sektörü olumsuz etkiliyor“ ifadelerini kullandı. 

Gül Proje tarafından hayata geçirilen Avangart İstanbul projesinin lansman toplantısında konuşma yapan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum sektörü değerlendirdi. 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Kurum, “Bu günlerde yine konut arz fazlalığı var yok veya talep varmı yok mu tartışmaları başladı. Sektörle alakalı konutun gayrimenkulün ofisin yatırım aracı olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Bir talep var kesin. Yıllık 1.200 bin konut satılıyor. Ancak TÜİK verilerine göre 2017 yılında alınan ruhsatlara baktığımızda, 155 bin bina ruhsatı, 1 milyon 323 bin daire ve 270 milyon metrekare de alan ruhsatı alınmış. Bir önceki yıla kıyasladığımızda yüzde 16 artmış, daire sayısı ise yüzde 33 artmış. Bir yanlışlık var burda. İnşaat lokomotif sektör. Ama bizim bir şekilde bunu düzenleme altına almamız lazım. İnşaat sektöründe de kota mı, düzenleme mi bunun adı.. Bir şekilde bunu düzenlememiz lazım. Örneğin bir bölgede kentsel dönüşüm süreci başlattık. O bölgede 30 tane aynı anda ruhsat verdiğinizde 30 bin konut üretiyorsunuz halbu ki talep burda 15 bin. Bir yıl sonra bir daha ruhsat veriyorsunuz talep yine aynı noktada kalıyor. Bu sefer faizden fiyattan fedakarlık yapmak zorunda kalıyorsunuz. Açıkçası bizim buna bir düzenleme getirmemiz lazım. Belediyelerin ruhsat verirken bu sayıları artık gözardı etmemesi lazım. Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. Yapan kişinin mali yeterliliği varmı, teknik yeterliliği var mı bakmamız lazım. Olmayanlara açıkça söylüyorum ruhsat vermemek lazım. Çünkü bu sefer iyi ile kötüyü, doğru ve yanlışı ayırt edemiyoruz. İstanbul’da Ataşehir’de konut yapın hemen satarsınız. Ama Bağdat Cad. sorun var. Bölgede talep 10 bin iken 20 bin yaparsanız sorun olur. Kota koymazsak, hakeden ile haketmeyeni ayırmazsak bu süreçte daha kötüye götürürüz. Her yer böyle değil. Biz geçen sene satış hedefimizi tutturmuşuz. Bu duruma bir düzenleme yapmazsak eğer tüm sektörü kötü etkileyecektir. Hükümetimiz ve sektör nezdinde çalışmalar var bir yerlere gelecektir. Gayrimenkul sektörü için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Maliye Bakanlığımız çalışıyor. KDV, tapu harcı mı olur ama düzenleme yapılmalıdır”şeklinde konuştu. 

Ayrıca konut satış kampanyasını da değinen Murat Kurum, “Daha önce yaptığımız iki büyük konut satış kampanyası büyük ses getirmişti. Şu an devam eden 84 ay sıfır faizli konut satış kampanyası iyi gidiyor. Bunun dışında yeni bir kampanyamız şu an için yok” diye ekledi.