MÜSİAD Başkanı: Gayrimenkul sektöründe vergi tamamen kaldırılmalı

02 August 2017

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, gayrimenkul ve inşaat sektörü ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Abdurrahman Kaan, yeni kanunda gayrimenkul ve benzeri hakların tesliminde KDV istisnasının düzenlenmesi gerektiğine belirtti.

Abdurrahman Kaan, "İş yerleri ve arsaların yüzde 8-18 gibi oranla vergilendirilmesi adaletsizlik ve dengesizliklere sebep olmaktadır. Üstelik bu tip gayrimenkullerin nihai tüketici olmayan kurumlara satılacağı ve bunların da ödedikleri vergiyi uzun sürecek bir inşaat sürecinin bitiminden sonra geri alabilecekleri düşünüldüğünde, gayrimenkul sektöründen verginin tamamen çıkarılması adaletli olacaktır. İngiltere ve Almanya'da bazı özel durumlar hariç ticari gayrimenkullerin tesliminde KDV oranı sıfırdır" diye konuştu.

KDV’nin doğrudan tüketiciye faturayla satılabilecek ürün ve hizmetlerle sınırlandırılması gerektiğine değinen Kaan, ticari hayatın sonuç rakamlarıyla doğrudan ilgisi olmayan sermaye malı ve finans gibi hizmetlerin KDV devrini artırıcı etkilerinin azaltılması veya tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.  
KDV'nin mükellefe geri dönüşümünün hızlandırılması gerektiğini ifade eden Abdurrahman Kaan, yeni kanun değişikliğiyle devreden KDV'nin iadesini beklediklerini dile getirdi.

“İNŞAAT YATIRIMINDAKİ KDV’LER İADE EDİLMELİ”

İnşaat yatırımlarındaki KDV'nin iade edilmesinin yeni düzenlemede yer almasını istediklerini söyleyen Kaan, işletmelerin sermaye yatırımı olarak yaptırdıkları fabrika binalarının yapımında ödenen katma değer vergisinin çok büyük rakamlara ulaştığını, bunların eritilmesinin piyasaya yeni girmiş şirketler için uzun sürebileceğine vurgu yaptı.

Abdurrahman Kaan konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnşaat sebebiyle devreden KDV stokunda meydana gelen artışın, inşaatı yaptıran şirkete nakden veya hesaben öncelikli sektör olarak iade edilmesi gerekir. Yenilenip tamamlanması gereken bütün iş yeri ve konut ihtiyacının karşılanmasında, malzeme imalatçılarına kadar bu sektörün çok hızlı bir iş ve sermaye döngüsüne ihtiyaç vardır. İnşaat sektörüne bağlanan KDV'lerin indirim ve iadesindeki gecikmeler aynı zamanda KDV'siz teslimleri de yaygınlaştırmaktadır. İnşaat sektöründen alınan devreden KDV kredisi sadece sektörü değil, Türkiye'yi küçültmektedir. 10 yılda tamamlanabilecek yenilenmiş Türkiye, 15-20 yıla uzayabilecektir."