Müteahhitler 'Fiyat Farkı' kararını bekliyor

29 December 2021

2021 yılında inşaat sektörünün en büyük sorunu olan maliyetlerdeki fiyat artışlarının bazı ürün gruplarında yüzde 300'e ulaştığı belirtiliyor. Bu durum karşısında kamu veya özel sektörde faaliyet gösteren çok sayıda firmanın inşaatları durdurduğu veya iş yavaşlattığı belirtiliyor.

Dünya'da yer alan habere göre, maliyet artışları sonrasında zor durumda kalan müteahhitler, fiyat farkı kararnamesinin hayata geçirilmesini bekliyor. Kararnamenin 2022'nin ilk haftasında TBMM'de görüşülmesi planlanıyor.

"ŞARTSIZ TASFİYE HAKKI VERİLMELİ"

Fiyat Farkı Kararnamesi'ne ilişkin bazı tedirginliklerinin olduğunu belirten MÜSİAD Gaziantep Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel, "Çıkarılacak Fiyat Farkı Kararnamesi'yle yapılacak ek fiyat farkının 'nasılsa döviz kurları da düştü' denerek, son 1,5 yılda gelen yüzde 200'ün üzerindeki ortalama fiyat artışlarını karşılamayacak şeklide ödenmesi, üzülerek söylemeliyiz bu sektörü bitirecektir. Dolayısıyla mutlaka reel piyasa zamlarını karşılayacak bir oranda ek fiyat farkı verilmesi gerekiyor. Hükümetimizin ortalama yüzde 30-40 aralığında bir ilave ödemeyle bu işlerin yapılamayacağının farkında olması gerekiyor" diye konuştu.

Fiyat Farkı Kararnamesi ile henüz işlerinde yüzde 20 fiziki gerçekleşme sağlayamayan yüklenicilere şartsız tasfiye hakkının verilmesi gerektiğinin altını çizen Adıgüzel, "Çünkü sadece son 3 ayda Tüm Yapı malzemeleri yüzde 80'in üzerinde zamlandı. Fiyat farkı verilmesinin başlangıç tarihi 1 Ocak 2021 olmalıdır. Aksi takdirde 2020 yılında iş alarak büyük bir sıkıntıya girmiş yüklenicilerin hiçbiri işlerini bitiremeyecek. Kaynak konusunda finansman oluşturulamıyorsa önümüzdeki birkaç ayda yapımı öngörülen olası yeni yatırımların ötelenmesiyle, gerekli finansman ihtiyacı pekala karşılanabilir. Kaldı ki bu işlerin yarıda kalıp yeniden ihale edilmesi, daha büyük bir kamu zararı oluşturacak" ifadelerini kullandı.

İŞLER DURMA NOKTASINA GELDİ

Son 4 ay içerisinde yüklenicilerin büyük bir çoğunluğunun işini durdurduğunu veya rölantiye alıp asgari süratte iş yaptığına dikkat çeken MÜSİAD Gaziantep Başkan Yardımcısı Ali Adıgüzel, "Çünkü ortaya çıkan yeni fiyatlarla işlerin yapılma şansı kalmadı. Döviz düştü ama inşaat demiri dışında hiçbir yapı malzeme fiyatında indirim olmadı. Sadece bundan sonra gelebilecek zamları engelledi. Sonuç olarak çıkması beklenen Fiyat Farkı Kararnamesi'nin bu hususları göz ardı ederek çıkması durumunda; binlerce müteahhit kaçınılmaz iflas noktasına gelecek, yatırımlar yarıda kalıp, milyonlarca lira kamu zararı oluşmasına neden olacak" şeklinde konuştu.