Müteahhitler iş bırakma eylemine hazırlanıyor
İnşaat sektöründe yüksek seviyelere çıkan inşaat malzeme fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Artan fiyatlar karşısında müteahhitler önlem talep ediyor.
Dünya'da yer alan habere göre, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yüksek girdi fiyatlarına karşı müteahhitlere inşaat durdurma çağrısı yaptı.
Konu karşısında Rekabet Kurumu'nu da göreve çağıran Tellioğlu, "Çimento sektörü eğer, yakın bir zaman diliminde, inşaat sektörünün, müteahhitlik sektörünün, kamunun, Ticaret Bakanlığımızın, ilgililerin bu konudaki telkinlerine uymaz, keyfe keder devam ederlerse, maalesef bizlerde sektör olarak iş bırakmak durumunda kalacağız" diye konuştu.
"ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN FIRSATÇILIK YAPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
Çimento sektörünce gerçekleştirilen zammın diğer inşaat malzemelerine yapılan zamlara göre en az iki katı olduğuna dikkat çeken İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL'ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Bundan yaklaşık bir ay önce Ticaret Bakanımız başkanlığında hem demir çelik hem de çimento sektörüyle üst üste iki toplantı gerçekleştirdik. Demir çelik sektörüyle yapılan toplantıda buradan çıkan kararlara demir çelik sektörü uydu. Onların girdilerinden dolayı fiyat artışlarını makul karşılıyoruz. Onlara müteşekkiriz. Fakat çimento sektörü için maalesef bunu söyleyemeyeceğiz. Çimento sektörünün bu noktada fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Çimento fiyatları karşısında Rekabet Kurumu'na seslenen Tellioğlu, "Lütfen Rekabet Kurumu, çimento sektörünün geçen sene 160 TL olan ton fiyatının 450 TL'ye çıkmasının, zam gerekçelerini de, gölgeler arasında bir iş birliği, bölgeler arasında sevkiyatta sınır, yasak koymaları ve bu noktada beton sektörüne baskı yapmalarını da doğru bulmuyoruz. Bu, Türkiye'deki rekabet şartlarına çok aykırı bir durum. Rekabet Kurumu'nun gerekli incelemeleri yaptığını biliyoruz. Fakat çimento sektöründen bu durumunu düzeltecek net bir adımın atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
ANADOLU'DA İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Bu ay içerisinde Anadolu şehirlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını aktaran Tellioğlu, "Uygun gördüğümüz derneklere bu çağrımıza destek vermenizi temenni ediyoruz. Türkiye genelinde bu ay içerisinde bir düzenleme yapılmazsa iş bırakarak aktif inşaatları durduracağız" şeklinde konuştu.