Net Brüt Farkı Nasıl Hesaplanır?

06 October 2015

Konut satın alırken hayal kırıklığı yaşamamak için net brüt metrekare farkına dikkat. Peki net brüt metrekare farkı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı…

HABER: Şengül KIRMIZITAŞ

Konut satın alırken en çok kafa karıştıran konular arasında net-brüt farkı geliyor. Çünkü firmalar genellikle brüt metrekare üzerinden satış yapıyor. Bundan dolayı da 60 metrekare satın aldığınızı düşündüğünüz bir daire 40-45 metrekareye düşebiliyor.

Bu hayal kırıklığına maruz kalmamak için konut satın alırken dairenin net ve brüt metrekaresini öğrenmenizde fayda var.

Net brüt arasındaki farkı açıklamadan önce net metrekare nedir, brüt metrekare nedir ona açıklık getirelim.

Net metrekare nedir?
Net metrekare o dairenin zeminine döşenebilecek ıslak zeminlerin ya da halıların ya da parkelerin yani kısaca süpürülebilir alana net metrekare nedir.

Brüt metrekare nedir?
Brüt metrekare ise bir dairenin mevcut katında kapladığı alana brüt metrekare denir. Brüt metrekare kapsamına asansör boşluğu, balkon, teras, merdiven ve hava boşlukları da giriyor.

Net brüt metrekare farkı nasıl hesaplanır?
Konutta net metrekare en basit tanımı ile süpürülebilir alanları ifade ediyor. Buna göre banyo, mutfak ve odaların toplam alanı net metrekareyi veriyor.

Brüt metrekare ise apartman holü, merdiven, sosyal alanlar, yangın merdivenleri ve otopark gibi ortak alanlar da dahil edilerek hesaplanıyor.