Ocak 2022'de yüzde 85.7 arttı! Fiyatlar durdurulamıyor!
3. Göz Danışmanlık CEO'su Hikmet Baydar ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, TCMB'nin faiz değişimlerine ve konut satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni konut fiyat endeksi Ocak'ta yüzde 85.7 arttı ve duyan şok oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 17 Mart 2022 tarihindeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kapsamında politika faizi olsan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 seviyesinde sabit kalmasına karar verdi ve bu senenin ilk 3 toplantısında politika faizi değişmemiş oldu.
3. Göz Danışmanlık CEO'su Hikmet Baydar ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, TCMB'nin faiz değişimlerine ve konut satışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hikmet Baydar, "'TCMB faizi değiştirmez' beklentisi gerçekleşti. O nedenle sonuç piyasayı etkilemez. TCMB'nin faizleri artırma imkanı yok. Düşürmesi de ancak enflasyon düştükten sonra. ABD FES faizi 0.25 artırdı. FED Başkanı Jerome Powell karardan birkaç gün önce piyasayı hazırlamıştı. Beklenti 0.50 olduğu için az artırım kötünün iyisi diye karşılanıyor. O yüzden de borsalara alım getirdi. FED, Rusya krizi nedeniyle talebin zayıflayacağını düşünmüş olabilir." diye konuştu.
Konut sektörünü de değerlendiren Baydar, şöyle konuştu:
"Konut istatistiklerine baktığımızda ipotekli konut satışlarında artış oranının yüksekliği dikkat çekiyor. Demk ki konut kredileri verilmeye başlanmış. İkinci el satışların daha fazla artması dikkat çekici. Talep artışı devam edecek. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışın da süreceğini düşünüyoruz. Hem faizlerin düşük olması hem de maliyet artışları gayrimenkulde fiyat artışlarının iki ana nedeni. Konut satışlarına yabancıların ilgisi artıyor. Son üç yılın en yüksek verisi. Bütçeye baktığımızda, fiyatlar hızla arttığı için oransal bazda vergi gelirlerinin artması doğal. Ancak kur farkı ile ilgili istisna vergi gelirlerinin artışını engelleyebilir."
ŞUBAT 2022'DE 97 BİN 587 EV SATILDI
Türkiye'de Şubat 2022'de 97 bin 587 konut satışı gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre; konut satışları Şunat 2022'de aylık yüzde 10.5, senelik ise yüzde 20.1 yükseldi. İpotekli konut satışları Şubat 2022'de senelik yüzde 35.6 yükselişle 19 bin 888 olarak kaydedilirken; toplam konut satışları içinde ipotekli yapılan satışların payı yüzde 20.4 oldu. Konut satışları Ocak-Şubat döneminde senelik yüzde 22.5 yükselişle 185 bin 893 olurken, 2022'nin ilk 2 ayında ipotekli konur satışları senelik bazde yüzde 49.9 artarak 38 bin 71 oldu. Bu süreçte ilk el satışlar yüzde 19.3 yükselerek 56 bin 100, 2'nci el konut satışları da yüzde 23.8 oranında artarak 129 bin 793 olarak gerçekleşti.
EV FİYATLARINDA YÜKSELİŞ TAM GAZ
Türkiye genelinde konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerinin takip edilmesi için hesaplanan konut fiyat endeksi Ocak 2022'de, 2021'in son ayına göre yüzde 13.1, senelik ise yüzde 77.4 artarak 297.7 seviyesine ulaştı.
TCMB tarafından açıklanan resmi rakamlara göre; konut fiyat endeksi senelik bazda reel olarak yüzde 21.2 yükseldi. Megakent İstanbul, Başkent Ankara ve İzmir'deki konut fiyat endeksinin gelişmelerine bakıldığında; sırasıyla 14.1, 12.5 ve 13.6 oranlarında yükseliş kaydedildi. Yeni konut fiyat endeksi Ocak 2022'de senelik yüzde 85.7 artarak 304 değerini buldu.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; Konut satış istatistiklerine ilişkin açıklamalarda bulunan Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Öz, arz ve talep ilişkileri değerlendirildiğinde pek çok sektörle ilişkisi bulunan konut sektörünün tedarik zincirindeki önemli katalizörlerden olduğuna dikkat çekerek, "Konut sektöründeki durgunluk birçok sektörde durgunluğa, hareketlilik birçok sektörde hareketliliğe yol açıyor. Demir, çelik ve çimento sektörü yanında, tarım-sanayi-hizmet- istihdam ve ithalat da direkt etkileniyor" şeklinde konuştu.