"Oturum amaçlı konut geliştirilmeli"
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) raporuna göre, gayrimenkul sektörü Ocak 2020 döneminden bu yana enflasyonun üzerinde getir sağlamaya başladı. Sektörün fiyat endeksleri 29 aylık bir aradan sonra yeniden pozitif getiri sağlarken Mayıs ayında sağlanan reel getiri oranı, yüzde 10.6 olarak görüldü.
Üç büyük şehrin konut fiyat endekslerine bakıldığında, Mayıs 2020 döneminde bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 3.8, Ankara'da yüzde 7 ve İzmir'de yüzde 7.1 oranlarında artış görüldü.
"KONUTA TALEP ARTARAK DEVAM EDECEK"
Dünya'da yer alan habere göre, söz konusu rapor ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, yıllık olarak yaklaşık 1 milyon 400 bin konutun el değiştirdiği, demografik sebeplerden dolayı 750 bin adet yeni konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye'de konuta talebin artarak devam edeceğini ifade etti.
Oturum amaçlı konut geliştirilmesi gerektiğinden bahseden Kalyoncu, "Sektörde konut tüketicisi analiz edildiğinde oturum amaçlı konut müşterisinin artık esas belirleyici tüketici kitlesi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla projeler bundan sonra satış sıkıntısı yaşamak istemiyorsa daha çok yatırımcı odaklı değil oturum amaçlı müşteri kitlesine yönelik kurgulanmalı" diye konuştu.
"BU DÖNEMDE KONUT ALAN KAZANÇLI ÇIKACAK"
Konut yatırımı için kazançlı bir dönemden geçildiğini belirten GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Yükselen inşaat maliyetlerinin birçok projeyi etkilemesine rağmen, firmaların uzun süredir fiyatları sabit tutmasından dolayı bu dönem konut alanlar kazançlı çıkacak. Yatırımcılar düşük faizli konut kredisini değerlendirecektir. Çünkü yeni başlayacak projelerde bu fiyatlarla satış yapmak mümkün olmayacak. Dolayısıyla bu yıl satılan konutların yüzde 15-25 kadarının yatırımcılar tarafından alınacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.