Pandemiye rağmen konut satışları rekor kıracak

10 December 2020

Konut dünyasının önemli toplantılarından, "8. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi" bugün online olarak düzenlendi. Zirve, 'Pandemi sonrasında gayrimenkul sektörünün geleceğinde, estetik, sağlık ve çevresel faktörlerin önemi' başlığı altında düzenleniyor.

AA'nın aktardığı habere göre, zirvenin açılış konuşmasını Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu yaptı. Kalyoncu, konuşmasında pandeminin deprem gibi normal zamanda konuşulmayan şeylerin konuşturmaya başladığına dikkat çekti.

Yeni projelere önem verilmesi gerektiğine değinen Kalyoncu, "Gayrimenkul sektöründe çok fazla büyüme motivasyonu şu anda eskisi kadar yok. Yeni projelerin üretilmesi lazım. Gerçek anlamda ihtiyaç var. Şu andaki arz temposuyla gidilirse bu ihtiyacı karşılamayabilir, bu otomatik olarak fiyatların yükselmesine sebep olacaktır" diye konuştu.

"İHTİSAS GEREKTİREN BİR ALAN"

Gayrimenkul sektörünün ihtisas gerektiren bir alan olduğunu belirten GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, "Herkesin gayrimenkul geliştireceği bir alan oluşursa bu bizim beklentilerimizi karşılamayacak yapılı bir çevre oluşturabiliyor. Türkiye de bunu yaşadı. Gayrimenkulün yüksek getiri sağladığı dönemlerinde, 2007 civarında, eski tekstil firmaları, gıda firmaları, enerji sektöründeki firmalar hep gayrimenkul yatırımları yaptılar. Arsalara hesaba, kitaba uymayan teklifler yaptılar. Arsa maliyetleri özellikle İstanbul’da bazı bölgelerinde ciddi şekilde yükseldi. Yapı endüstrisi içinden gelmeyen bir bakış açısıyla bu sektörde faaliyet gösterdiğinden yine hatalar yapıldı" ifadelerini kullandı.

"GEÇİCİ BİR DÖNEM İÇİNDEYİZ"

2020 yılına büyük beklentilerle girildiğini ancak yılın hayal kırıklığı yaşattığını belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, koronavirüs salgınının şimdiye kadar olan krizlerin dışında olan bir şey olduğuna dikkat çekti.

Bu dönemin geçici bir süreç olduğunu ifade eden Durbakayım, "Pandeminin sektörü nasıl etkilediğine bakıldığında, daha ziyade hem satış hem de imalat açısından devam eden projelerimizi etkiledi. Asıl işi inşaat sektöründe olup taşın altına elini değil, vücudunu koyan irili ufaklı firmalar, büyük bir inanç ile işlerine devam ediyorlar" diye konuştu.

Konuşmasında, 2020 sonunda yaklaşık 1,4 milyon adetlik konut satışını geçme olasılığının çok fazla olduğunu belirten Durbakayım, "2020'nin ilk 10 ayında 1 milyon 280 bin adet konut satıldı. Büyük ihtimalle bu pandemi döneminde yeni bir satış rekoru kırılacak. Ancak altını bir daha çizmek istiyorum. Gerçekleşen bu satışların çoğu ikinci el konut olup, sektörümüz satışlardan elde edilecek sermayeden yine kısıtlı bir pay alacaktır. Daha da kötüsü yeni proje üretimi olmadığı için sektör daha da zayıflayacaktır. Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam ve vergi gibi katma değerleri azalacaktır" ifadelerini kullandı.