Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi 2018’de açılacak

11 October 2017

Bursa Osmangazi Belediyesi’nin 2015'te çalışmalarına başladığı Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikâyesinin anlatılacağı ‘Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin yıl sonuna kadar tamamlanması amaçlanıyor.

Yakın tarihte hayatını kaybeden ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın başdanışmanlığını yaptığı müze, "yeşil bina" konseptinde hayata geçiriliyor. Ebu İshak Mahallesi Kamberler Tarih Parkı'nın yanındaki 4 bin 300 metrekare alan üzerine kurulan müzenin üst kısmında zeytin ağaçları ve seyir terası olacak, içinde ise yapay şelaleler bulunuyor.
Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikâyesinin özel olarak hazırlanan görsellerle anlatılacağı müzede ayrıca kafeteryalar, konferans salonları, kütüphane, idari ofisler ve bin kişilik sergi salonu da yer alacak.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptığı açıklamada müzenin bir kültür evin olacağını belirterek, "Burası bir eğitim merkezi gibi olacak. Öğrenciler burayı gezdiğinde o dönemi görerek öğrenecekler. Müze girişinde 16 tablo ile Bursa tarihindeki 16 önemli olay resmedilecek. Yine bu bina sadece resim kısmıyla değil, mimarisiyle de önem arzedecek. Bursa'ya yeni bir silüet kazandırılacak. Mermer, taş ve çini gibi malzemeleri Bursa'dan temin edilen iddialı bir bina inşa ettik. Türkiye'de akıllı bina konseptinde bunun gibi eser birkaç tane var. Bursa'da başka bir örneği yok" dedi.