Riskli binalar lazer tarayıcı cihaz ile belirleniyor

31 January 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde tasarlanan lazer tarayıcı cihaz, yıkılma tehlikesi bulunan riskli binayı kolay bir şekilde tespit ediyor.

Elazığ'da meydana gelen deprem sonrasında hasar tespit çalışmalarında kullanılan lazer tarayıcı cihazıyla deprem bölgesinde inceleme çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğü kaydedildi.

SADECE TÜRKİYE'DE KULLANILIYOR

Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, lazer tarayıcı cihazı hakkında bilgiler veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sistemin dünyada sadece Türkiye'de uygulandığının altını çizerek, "Mobil test laboratuvarımızı 2019'da Kartal'da yıkılan ve 21 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olaydan sonra tasarladık. Bu araç vasıtasıyla biz herhangi bir acil durumda içindeki bütün cihazlarla olay mahalline intikal ediyoruz ve zemin, beton, demir hatta demirdeki korozyon gibi bütün özelliklerini içindeki cihazlarla herhangi laboratuvara gitmeden olay yerinde hızlıca tarayabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde hızlı ve kolay bir çalışma yapmalarını sağlayacak mobil test istasyon aracının iki tane olduğu bilgisini aktaran Bakan Kurum, "Elazığ'da arama kurtarma çalışmaları sırasında enkazın üzerinde binin üzerinde kişi vardı. O yüzden enkaz altındaki kurtarma faaliyetini hızlı bir şekilde yürüteceğiz ama bunu da emniyetli bir şekilde yapmamız lazım. Bu labaratuvarda binayla alakalı tüm testleri binanın röntgenini çekmek için hızlı bir şekilde veri akışını burada sağlayabiliyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMA ŞEKLİ OLDUKÇA BASİT

Riskli binayı kolay bir şekilde tespit eden lazer tarayıcı cihazı, yetkililerin saha çalışmasında elde ettikleri verileri mobil ve web yazılımlarına giriş yapmalarıyla başlıyor. Sonrasında işlemlerin tüm basamağı elektronik veri olarak depolanıyor. Elde edilen veriler yazılım üzerinde analiz ediliyor ve sonuçlardan sonra binaya "risklidir" ya da "riskli değildir" kararı veriliyor.