Riskli binaları güçlendirme talebi arttı
Deprem ülkesi olan Türkiye'de riskli yapıların bir an önce güvenli ve sağlıklı yapılara dönüştürülmesi büyük önem taşıyor. Riskli yapıların dönüşümü için güçlendirme çalışmaları da önemli bir alternatif olarak görülüyor. 30 Ekim'de Ege Denizi'nde ve daha önce farklı bölgelerde yaşanan depremlerden sonra güçlendirme çalışmalarına ilginin arttığı ifade edildi.
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye genelinde 6,5 milyon, İstanbul'da ise 2 milyon riskli konut bulunduğunu belirterek özellikle İstanbul'da olası 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde 1 milyon 960 bin konutun hasar almasının beklendiğini ifade etti.
"İSTANBUL'DA İLGİ VAR"
AA'nın aktardığı habere göre, riskli yapıların tamamen bilimsel ve kriterlere uygun güçlendirmeyle yüzde 90'ının kurtarılabileceğinin altını çizen Türkkan, "Son dönemde yaşanan depremler sonrası güçlendirme konusunda bir farkındalık oluştu. Aslında yıllardır güçlendirme ile yıkıp yeniden yapmak arasında sağlamlık açısından fark olmadığını anlatıyoruz. Fakat son dönemde yaşanan depremler, kentsel dönüşümün çok uzun sürmesi, müteahhitlerin dönüşüm projelerinde eskisi gibi istekli olmaması ve inşaat maliyetlerindeki artış güçlendirmeye talebi önceki yıllara göre yüzde 50 artırdı. Özellikle İstanbul'un merkezi ilçelerinden ciddi talep var. Artık 'güçlendirme yeterli mi, değil mi' diye kimse sorgulamıyor. İnsanlar bir an önce depreme karşı binasını güçlendirmek istiyor" ifadelerini kullandı.
MEVZUATI KOLAYLAŞTIRMA ÇAĞRISI
Mevzuatta yer alan bazı hususların güçlendirme sürecini çok yavaşlattığından bahseden DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, ruhsatlı ve imarlı binalar için taleplerin çok detaylı olduğunu belirtti.
Mevzuatı kolaylaştırma adına çağrıda bulunan Türkkan, aynı zamanda güçlendirme çalışmalarında yüzde 18 olan KDV'nin geçici de olsa yüzde 1'e indirilmesi gerektiğini dile getirdi.