Riskli son bina yıkılıncaya kadar dönüşüme devam
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda kentsel dönüşüme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Milliyet'te yer alan habere göre, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları ne kadar kısa sürede tamamlanırsa afetlerden o kadar çabuk kurtulacağımızı belirten Gürgen, "Riskli son binayı yıkıncaya kadar dönüşüme devam etmeyi istiyoruz. Bakanlık olarak elimizde inanılmaz bir arşivimiz var. Binaların röleveleri, binalardan alınmış olan karotların sonuçları, kancasından, korozyonuna kadar bütün bilgiler elektronik arşivimizde mevcut" diye konuştu.
"ALTI TİCARETHANE OLAN YERDEN EV ALMAM"
İzmir depreminde ağır çıkmaların birçok yapıda hasara neden olduğundan bahseden Gürgen, "Yani Deprem Yönetmeliği'nde 'olmasın' denilen ne varsa burada var. 1999'da birçok binayı kısa kolonlardan kaybettik. İzmir Bayraklı'da özellikle altı ticarethane olan, bu bant pencerelerle aydınlatma istenilen mekânlarda birçok binanın bu yüzden kaybedildiğini gördüm. Ev alacak olsam altı ticarethane olan yer almam, kimse bana aldıramaz. Yani ne yapacağını, ne edeceğini kendim de göremiyorum orada. Dolayısıyla çıkmasız, altı ticaret olmayan, dört köşe bina, en güzeli öyle binalar" ifadelerini kullandı.
"ÇÜRÜK BİNALARIN MÜHÜRLENMESİ LAZIM"
Çürük yapıların tehlike saçtığından bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, "Kartal'da yıkılan yapıda en fazla şunu görmüş olduk; içlerinde her türlü deniz canlısının kalıntısı vardı. Ben hayatımda gördüğüm en büyük midye kabuklarını bu şantiyelerde gördüm; avuç içi kadar midye kabukları çıkardık biz betonun içerisinden. Çürük binaların bir an önce mühürlenip gereğinin yerine getirilmesi lazım; yoksa biz bir cinayetin ortağı olmak durumunda kalıyoruz. Kendimi belediye başkanı olarak hayal edecek olsam yapacağım tek iş budur; bütün binaların bodrum katlarını mühürlerim" şeklinde konuştu.