Riskli yapı tespitini hangi kurumlar yapıyor?

10 March 2020

Özellikle son aylarda Türkiye'nin birçok şehrinde meydana gelen depremlerden sonra deprem gerçeği bir kez daha akıllara düştü. Ülkenin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği bulunurken milyonlarca vatandaş, yaşam sürdüğü binanın deprem tehlikesine karşı dayanıklılığını sorguluyor. Binanın riskli yapı olup olmadığı ise bazı kurumlarca tespit ediliyor. İşte riskli yapı tespitini yapan kurumlar…

1060 LİSANSLI KURUM BULUNUYOR

Bir binanın riskli olup olmadığını tespit etmek amacıyla çalışmalar sürdüren 1060 adet lisanslı kurumun olduğu açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesinde söz konusu lisanslı kurumların listesine ulaşmak mümkün. Vatandaşlar, bu kurumlara başvurarak binalarının riskli olup olmadığını tespit ettirebiliyorlar.

E-Devlet üzerinden 'kentsel dönüşüm' bölümüne girilerek riskli yapı tespit başvurusu yapılıyor. Bu noktadan sonra lisanslı kuruluşlar bağımsız üniteler üzerinde incelemelerde bulunarak 'riskli yapı tespit raporu' hazırlıyorlar. Bu raporlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve İstanbul'da büyükşehir belediyesi veya ilçe belediyelerine de ulaştırılıyor.

EN ÇOK RİSKLİ BİNA İSTANBUL'DA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rakamlarına göre, geçtiğimiz yıl en çok riskli bina İstanbul'da tespit edildi. İstanbul'da 2 bin 493 riskli bina bulunurken Ankara'da bin 770, İzmir'de 746, Şırnak'ta 235 riskli yapı tespit edildi.

2020 yılının ilk üç aylık bölümünde ise Türkiye genelinde 2 bin 413 yapının riskli olup olmadığı incelendi. Bu incelemeler sonrasında en çok riskli yapı 805 ile İstanbul'da görüldü.