Riskli yapılara güçlendirme ruhsatı verilecek

16 September 2019

Türkiye genelinde kaçak ve imarsız yapıları kayıt altına alma adına başlatılan imar barışı uygulaması sonrası vatandaşlara yapı kayıt belgesi veriliyor. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kentsel dönüşüm eylem planı kapsamında imar barışı uygulamasına katılan ve riskli olduğu belirlenen yapılara güçlendirme ruhsatı verilecek. Bu uygulamadaki amaç olarak yapıları depreme karşı güçlü hale getirme olduğu belirtiliyor.

BELEDİYELERE BAŞVURULACAK

Konu hakkında bilgilendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, güçlendirme ruhsatı için güçlendirme projesi hazırlanması ve belediyeden ruhsat alınması gerektiğini belirterek, belediyenin ruhsat verebilmesi için o yapının imar planlarına uyması gerektiğini ifade etti.

Binlerce binanın uygun şartlara sahip olmadığını belirten Gürgen, "7 katlı bir bina düşünelim. Bu binada güçlendirmeye ihtiyaç var. Ama imar planlarında bu yapı 5 kat izinli. Vatandaş 2 kat kaybı olacağı için binasında güçlendirme yapamıyordu. Şimdi biz diyoruz ki yapı kayıt belgesi aldıysan 7 katlı binada yine 7 kat şeklinde güçlendirme yapabilirsin. Bir hak kaybın olmaz. Bir diğer örnek de yakın zamanda Sarıyer’de yaşandı. 39 dairelik bir binada kolon patladı, bina mühürlendi. Şimdi görünen o ki teknik olarak güçlendirmek mümkün olsa da belediye o bölge plansız alanda olduğu için binaya ruhsat veremiyor. Bu çalışma ile bunun gibi sorunlar da çözüme kavuşacak. Belediyelerde imar planına uyum şartı aranmadan güçlendirmenin yolu açılacak" şeklinde konuştu.

"VATANDAŞIN KAYBI OLMAYACAK"

Bu çalışmada vatandaşın hak kaybı yaşamayacağını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, ek inşaata da izin verilmeyeceğinin altını çizerek, "Bina güçlendirme safhasında ilave alan kazanılmasına da müsaade etmeyiz. 1000 metrekare yerine 1001 metrekare dahi olmayacak. Vatandaş açısında çok ufak alan kaybı olabilir. O da kolonlardaki büyümeden kaynaklı olur" diye konuşu.