Riskli yapıların kiralanması engellenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli yapılara yönelik çalışmalar hız kazandı. Tüm Türkiye'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla riskli yapılar sağlıklı yapılara dönüştürülmek isteniyor. Ancak bu dönüşümün kısa süre içerisinde tamamlanması zor göründüğünden riskli yapılarda yaşam sürmenin önüne geçecek adımlar atılıyor.
Türkiye genelinde 7 milyona yakın binanın riskli olduğu belirtiliyor. Doğal afetlere karşı büyük tehlike taşıyan bu binaların aynı zamanda herhangi bir afete gerek duymadan yıkılabildiği de yakın zamanlarda acı bir şekilde tecrübe edildi.
Son olarak İzmir'de, öncesinde Malatya ve Elazığ'da depremden dolayı çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yeni acıların yaşanmaması adına yoğun çalışma yürütülüyor.
OTURUM ENGELLENECEK
Sabah'ta yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın riskli binalardaki evlerini başkalarına kiralamaya çalışanlara yönelik bir çalışma içerisinde olduğu öğrenildi. Bu çalışmayla insanların hayatlarının riske atılması engellenecek.
Tüm ülkedeki binaların durumları inceleniyor. Bu çalışma sonrasında riskli bölgelerde kiraya verilen evler tespit edilecek. Bu yapılara yönelik mülk sahiplerine süre tanınacak. Aynı zamanda kiraya verilmesinin önüne geçilecek.
ETİKET VERİLECEK
Bakanlığın bir diğer çalışması Bina Kimlik Sistemi (BKS) üzerinden ev kiralamak isteyenlere bilgi verilecek. Bu sistem sayesinde kiralanmak istenen evin riskli olup olmadığı öğrenilecek. Öte yandan BKS kapsamında riskli binalar ile ilgili tüm etiketlemeler yapılacak. Bir kişi kiralayacağı evi kolayca sorgulayıp riskli olup almadığını görebilecek.