Rize-Artvin Havalimanı inşaatında yüzde 76 ilerleme kaydedildi

04 February 2021

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy bölgesinde hayata geçirilmeye hazırlanan Rize-Artvin Havalimanı projesinde inşaat çalışmaları sürüyor. Çalışmalarda yüzde 76 oranında ilerleme kaydedildiği aktarıldı.

Milliyet'te yer alan habere göre, proje çalışmalarında deniz dolgusu devam ediyor. Günlük 120 bin tona yakın dolgunun yapıldığı havalimanı inşaatında, dolgu çalışmaları ile beraber terminal binalarının inşaatı sürüyor. Proje sahasına 3 kilometre uzaklıktaki Kanlımezra ve 7 kilometre uzaklıkta olan Tektaş Taş Ocakları'ndan kamyonlarla taşınan taşlar, bağlantı yolu ile denize dökülüyor.

UÇUŞLAR BU YIL BAŞLAYACAK

Rize-Artvin Havalimanı inşaat çalışmaları hakkında bilgiler veren Rize Valisi Kemal Çeber, "Sadece Rize için ve bölge için değil ülke için de önemli bir yatırım olduğundan, biz de hızla ilerlemesine gayret ediyoruz. Son durumumuz, ilk yaptığımız sözleşmeye göre yüzde 90 seviyesindeyiz. Ancak daha sonrasında havalimanının yanında 600 dönümlük alanın da projeye dâhil edilmesini istemiştik. Cumhurbaşkanımız da bu isteğimizi kabul buyurdu. Bu alanın da dâhil edilmesiyle birlikte yeni projeyle yüzde 76’lardayız. Bu yeni alan bizim havalimanımızın asli alanını etkilemiyor. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla ilk uçuş 29 Ekim 2020’idi ve bütün program buna göre hazırlanmıştı. Ne yazık ki pandemi her şey gibi bu yatırımımızı da etkiledi. Biz kendilerine arz ettik, çok sağlam bir yatırıma dönüştürmek ve sorunsuz bir çalışma süreci için ilk uçuşu biraz öteledik. Temmuz ile aralık ayları içerisinde ilk uçağımızı indireceğiz. Ama Allah’ın izniyle bu yılın sonunu geçmeyecek" ifadelerini kullandı.

İnşaat çalışmalarında çok özel teknikler kullanıldığından bahseden Vali Çeber, "Dolguyu yaparken taşı toprağı alıp gidip denize doldurmuyoruz. Çok özel tekniklerle denizin altı iğne gibi işleniyor. Denizin altında dalgıçlar var. Taşlar büyüklüğüne göre yerlere yerleştiriliyor. Aynı zamanda üst yapımız da böyle. Hem deniz hem iyot hem tuz, bölgemizin coğrafi özelliklerinden dolayı çok özel materyallerin kullanılması ve özel tekniklerin kullanılması gerekebiliyor" şeklinde konuştu.