Rize Maliye Blokları bölgesinde dönüşüm başlıyor
Türkiye genelinde doğal afetlere karşı güvenli yaşam alanları ortaya çıkarma ve modern yaşam alanları kazandırma adına kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde belediyeler tarafından sürdürülüyor.
Rize'nin şehir merkezinde bulunan 173 bin metrekarelik dolgu alanda deniz suyunun sebep olduğu korozyon nedeniyle riskli duruma gelen 4 bin 174 bağımsız yapının yıkılıp kentsel dönüşüm kapsamına alınması yönünde çalışmalar başladı.
TOKİ İLE GÖRÜŞÜLÜYOR
Çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, ilk etabın Maliye Blokları'ndan başlayıp 23 dönümlük bir alanda yer aldığını belirterek kentsel dönüşüm için TOKİ ile son görüşmelerin yapıldığını ifade etti.
Söz konusu dönüşüm alanının Maliye Blokları denilen yerden başlayıp Menderes Caddesi'ne kadar olan 23 dönümlük alanda 1. etap alanı olduğunu belirten Metin, "Şu anda yoğunlaştığımız alan burası. 123 dükkân var zeminde. Bu bizim belki de 100 yıllık bir projemiz olacak, 100 yıl daha bu yapılan eserler kalacak. O yüzden titiz davranıyoruz. Cadde aralarından tutunda dükkan metrekarelerine kadar hem olması gereken hem de bekleneni karşılaması için çalışıyoruz. Bir eser ortaya çıktığında kullanılabilir olması çok önemlidir. Yapacağımız fiziksel modelleme insanların buradaki hareket yoğunluğunu da şekillendirecek. O yüzden titiz davranıyoruz" ifadelerini kullandı.
"TADİLATLAR BOŞUNA YAPILIYOR"
Çalışmanın içeriğinden de bahseden Başkan Rahmi Metin, TOKİ'nin kenar bölümlerden itibaren sondaj çalışması yapmak istediğini belirterek, "Zemin altında yer bulabildiğimiz takdirde 2 kat zemin altına katlar yapmak istiyoruz. 2 bodrum katı olacak yani. Özellikle burada, 'Mal sahipleri mağdur olmadan nasıl yapılabilir?' bunun müzakereleri devam ediyor. Belirli bir olgunluğa geldiğinde bunu esnafımızla hem paylaşıyoruz, hem de paylaşacağız. Zaman zaman görüyorum, tadilat, yeni yerler falan yapılıyor. Onlar boşuna yapıyorlar. Çünkü 2020 yılında, 'Artık tamam' dendiğinde başlanacak noktadayız. Çünkü bu alanın sürdürülebilirliği yok" şeklin konuştu.