Şantiye Şefi Arayışlarında Büyük Artış
İnşaat firmaları, Mecidiyeköy'de yaşanan elim kazadan sonra şantiye şefi arayışlarını hızlandırdı.
Türkiye’de ölümlü iş kazaları son günlerde ciddi bir artış içerisinde. Hükümetin de kazalarla ilgili devreye girmesinden sonra iş kazalarında inşaat sorumlularının ciddi bir biçimde cezalandırılması öngörülüyor. Hatta geçen hafta İstanbul’da iş yapan bir firma çalışanı beton mikseri sürerken bile kafasında baret takılıydı. Firmalar ölümlü kazalardan bu denli tedirgin bir hale gelmişken inşaatların en kilit pozisyonu olan iş güvenliğinden de sorumlu şantiye şefliği için verdikleri ilan sayılarını artırdılar. Torun Center kazasının yaşandığı 6 Eylül’den bu yana verilen şantiye şefliği ilanlarının sayısı patladı.
Son günlerde Türkiye’nin ana gündem maddesi ölümlü iş kazaları. 6 Eylül 2014 tarihinde İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torun Center inşaatında 10 işçinin asansör kazasında hayatını kaybetmesi gözleri inşaatlara çevirdi. İnşaatlarda en kritik pozisyonlardan biri ise şantiye şefliği. Maaşları projenin büyüklüğüne göre 3 bin TL ila 10 bin TL arasında değişen şantiye şeflerinin inşaatlardaki sorumluluğu büyük. Şantiye şefleri aynı zamanda iş güvenliğinden de birinci derecede sorumlu.
KAZADAN SONRA SAYILARI ARTTI
Firmalar ise Torun Center kazasından sonra iş güvenliğine daha çok önem vermeye başladı. Geçen hafta düzenlenen Bakanlar Kurulu’nun da ana gündem maddelerinden biri iş güvenliğiydi. İnşaat şirketleri cezaların artmasının da gündemde olması hasebiyle şantiye şefi alımlarını artırmaya başladı. Ünlü bir iş bulma sitesinden gelen istatistikler bu konuda çarpıcı. 2014 yılının başından 6 Eylül tarihine kadar (Torun Center kazasının yaşandığı gün) Firmalar internet sitesine toplamda 36 tane ‘şantiye şefi aranıyor’ ilanı vermiş. Kazadan sonra ise aynı siteye bugün sabah saatlerine kadar 52 tane ‘şantiye şefi aranıyor' ilanı verildi. Yani yıl boyunca verilen şantiye şefi aranıyor ilanlarının toplamından daha fazla ilan son 10 günde verildi.
Öte yandan başka bir online iş bulma platformunda ise aylara göre şantiye şefi ilanı istatistiklerini derledik. Buna göre platforma nisan ayında 1, mayıs ayında 1 ağustos ayında 7 ve eylül ayında 14 tane şantiye şefi aranıyor ilanı verilmiş. Eylül ayında şantiye şefi ilanlarının tavan yapmasının nedeninin Torun Center kazası olduğu yorumları yapılıyor.
Söz konusu istatistiklerle ilgili olarak açıklamalar yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe bazı şantiye şeflerinin sadece kağıt üzerinde şef olarak gözüktüklerini bazılarının inşaata bile gitmediğini söylerken, “Şantiye şefliği konusun ciddi bir yara. Bir şantiye şefi 5 inşaatında şantiye şefliği görevini sürdürebiliyor. Bunun böyle olmaması gerektiğini hep ifade ettik. Şantiye şefliği bir formalite olamaz” dedi.
Gökçe şantiye şefi ararken önce inşaat mühendisi sonra mimar en son da jeoloji mühendislerinin tercih edildiğini söylerken, “Jeoloji mühendisleri inşaat malzemesi konusunda bilgi sahibi değildir. Jeoloji mühendislerinin inşaat şefliği yapmaması gerekir” dedi. Gökçe geçen aylarda üçüncü köprü inşaatında üç kişinin hayatını kaybetmesi olayında da şantiye şefinin jeoloji mühendisi olduğunu söyledi.
POZİSYONU TAŞIYAMAYABİLİYORLAR
Hürriyet'te yer alan habere göre, firmaların şantiye şefi arayışlarını artırmasında yeni mezun insanları şantiye şefi yapıp olası bir kazada sorumluluktan kurtulmaları yorumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gökçe, “Yeni mezun insanların şantiyelerde tabiki çalıştırılmaları gerekir. Ama şantiye şefliği pozisyonunu taşıyamayabilirler. Eğer bu insanlar işe alınıp şantiye şefi olurlarsa firmalar olası bir kazada işi şantiye şefine havale edebilirler” dedi.