Şantiyelerde çalışmalar devam ediyor

22 March 2020

Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelerde üretim tamamen durma noktasına gelirken global gayrimenkul piyasasının etkileneceği düşünülüyor. Türkiye'de ise inşaat çalışmaları devam ederken, 'Önlemleri almayan şantiyeler geçici olarak kapatılsın' çağrısı geldi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Topçu, Koronavirüs salgını nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Virüse karşı şantiyelerde önlem alınması gerektiğini belirten Topçu, "Şantiyeler işçi sağlığı ve güvenliği açısından riskli durumda. Bu konuda işçilerden gelen şikayetler var. Bu nedenle iş sağlığı uzmanlarına, şantiye şeflerine ve işverene sorumluluk düşmektedir. Hem işçi hem de işveren sağlığı için şantiyelerde Koronavirüse karşı önlemler alınmalı. Bu önlemleri almayan şantiyeler geçici olarak kapatılmalı" ifadelerini kullandı.

VİRÜSE KARŞI ŞANTİYELERDE ALINACAK ÖNLEMLER

İMO Ankara Şubesinden yapılan çağrıda şantiyelerdeki yatakhane, ofis, duş, yemekhane ve tuvaletlerin Koronavirüs nedeniyle dezenfekte edilmesinin önemine vurgu yapıldı.

İnşaat çalışmalarına ara vermeyen şantiyelerde işçi ve işverenin kişisel temizliğine önem verilmesi konusunda uyarıda bulunuldu. Ayrıca fiziksel temasın en aza indirilmesi gerektiği belirtilirken salgına karşı koruyucu ekipmanın doğru kullanımı hakkında işçilerin bilgilendirilmesi gerektiği, Koronavirüs semptomları gösteren işçilerin çalışma alanlarından izole olabilmesini sağlayacak uygun şartlar yaratılması gerektiği, işçi kıyafetlerinin 60 ile 90 derece arasında yeterli miktarda deterjanla yıkanılması gerektiği, ortak kullanım alanlarının dezenfekte edilmesi gerektiği, çalışanların birbirlerine en az 2 metre mesafe ile çalışmasını sağlayacak ortamın hazırlanması konusunda uyarılarda bulunuldu.