Şehirlerin yapısı değişiyor

10 December 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı 'yatay mimari' çağrısının ardından yeni bir çalışma başlatılıyor. 2018 yılıyla beraber başlayacak çalışma kapsamında her şehrin kendisine özel politikası olacak.

Yeni Şafak'ın haberine göre AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Türkiye'nin 81 ilinde üniversiteler ve meslek odalarından temsilcilerin yer alacağı bir heyet kurulacağını bildirdi. Bütün şehirleri tek tek dolaşacaklarını dile getiren Karaaslan, "Şehir meydanlarında halka soracağız. Bu sorular bugüne kadar sorulmamış sorular, gündeme alınmamış konular olacak. Her şehrin politikası özel olacak" ifadelerini kullandı.

2018 yılının başında başlayacak projeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Ak Parti yönetimiyle paylaştıklarını ifade eden Karaaslan, "Şehirlerimizde hepimizi rahatsız eden unsurların hayatımızdan gitgide arındırıldığı, açık ve yeşil alan kullanımlarının arttığı, bir takım estetik unsurların daha ön plana çıktığı, herkes için yaşanılabilir şehirler hayalimiz var" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuya hassasiyetle yaklaştığını hatırlatan Karaaslan, "Referansı çok güçlü olan medeniyetimizin izlerinden alıp onu 2017, 2020 yılının ihtiyaçları ve teknolojisiyle birleştireceğiz. Belki buna 'milli mimari dil' de diyebiliriz" dedi.

ŞEHİRLERE ALÇAK BİNALAR KURULACAK

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın binalarda bodrum katı ve 5 kat düzenindeki kararlılığına dikkat çekerek, "Cumhurbaşkanımızın uzunca bir süredir 'yatay mimari olsun' dediği kararın altında sadece fiziksel bir ihtiyaç yatmıyor. Yani sosyolojik ilişkiler, adaletli bir şehircilik anlayışı da var. Her yönüyle bu bir milattır. 'Şehrim 2023' ile bazı yerlerde 5+1 bile değil çok daha alçak binalar olabilir. Kamu binalarında ise yatay mimariye ve çevre dostu olmasına özen gösterilecek" ifadelerini kullandı.