Sel bölgelerinde dere yatağında olan evler taşınacak

21 August 2021

Batı Karadeniz'de oluşan aşırı yağışlar sonrasında Kastamonu, Sinop ve Bartın şehirlerinde sel felaketleri meydana gelmişti. Sel bölgelerinden gelen ve Türkiye'yi yasa boğan ölü sayısı 81'e çıktı.

Selden etkilenen bölgelerin ihya çalışmaları sürerken diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan Bakanlığın uzun vadede geniş kapsamlı tedbirleri hayata geçirmeye hazırlandığı öğrenildi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, selden etkilenen bölgelerde özellikle dere yatağında yer alan yapıların taşınmasına karar verildi. Devlet Su İşleri (DSİ), sel bölgesi ve Karadeniz genelinde riskli alanların tespitine ilişkin bir çalışma gerçekleştirerek risk raporu oluşturdu.

"UYGUN ALANLARA TAŞINACAK"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, DSİ'nin hazırladığı rapor kapsamındaatılacak adımlarla ilgili kabine toplantısının ardından bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu.

DSİ'nin sel bölgesindeki çalışmalarını bitirdiğini belirten Bakan Kurum, "DSİ çalışmasını yaptı, hep beraber istişare ettik. O çerçevede taşkın sınırları altında kalan varsa onları da uygun alanlara taşıyacağız" diye konuştu.

Karadeniz bölgesinin geneline ilişkin de tespitlerin olduğunu kaydeden Bakan Kurum, DSİ'nin raporu doğrultusunda yıkılması gereken yerlerin yıkılacağını dile getirdi.

BÜYÜK FELAKET YAŞANDI

Batı Karadeniz'de yaşanan sel felaketinin büyüklüğüne dikkat çeken Bakan Kurum, "Bakıyorsun 500 yıllık debi hesaplanıyor ama belki onun da üstünde bir afet yaşanıyor. DSİ 1100 yıldan bahsediyor. Dolayısıyla hesaplama yöntemiyle alınabilecek bir tedbir değil. Zararı minimize edecek adımlar atmak lazım. Dere ıslahı, derelerin genişletilmesi, yüksekliği gibi" ifadelerini kullandı.