Sel riski yeşil çatılarla azalacak

21 July 2017

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, İstanbul’da yaşanan yoğun sağanak yağışın ardından meydana gelen sel olayları hakkında açıklama yaptı. Başkan Baştanoğlu, ülkede artan yeşil çatı uygulamalarının bu soruna çözüm olabileceğini vurguladı.

Hızlı kentleşmeyle birlikte aşırı yağışların sele dönüşmesi sorununun ortaya çıktığına değinen Baştanoğlu, "Hızla artan nüfus ve yapılaşmaya bağlı olarak şehirlerimizde yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsü azalıyor. Bununla birlikte üzerine gelen suyu hemen giderlere ve oradan da kanalizasyon veya yağmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler artıyor. Şehre düşen tüm yağmur suyunun aynı anda tahliyesi, yağış miktarının artması ile sel felaketlerine yol açabiliyor. Yeşil çatılar, bu noktada hayati önem arz ediyor. Bitkilendirilmiş çatılarda kullanılabilecek olan drenaj sistemleri ile çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımı bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu geciktirme, sel oluşum riskini azaltmada önemli bir rol oynuyor. İstanbul’da bitkilendirilmiş çatı uygulamaları yaygınlaşsa, sorunun çözümüne önemli katkılar sağlarız" dedi.

“BİTKİLENDİRİLMİŞ ÇATILAR ISI ADALARINI ENGELLİYOR”

Küresel ısınmanın da etkisiyle şehirlerde ısı adalarının oluştuğuna değinen Baştanoğlu, "Bu ısı adaları, alanlar arasında büyük sıcaklık farklılıklarına, bozulmuş toprak; hava koşulları değişimi, su kaynaklarının ziyan olması gibi sorunlara neden oluyor. Bitkilendirilmiş çatılar, gün içinde toplanan enerjinin büyük bir bölümü toprak ve bitki içinde tutarak, gün batımı saatlerinde dışa yansımalarını önleyebiliyor. Böylece kırsal kesime nazaran ısı adaları içinde oluşan fark azaltılabilir. Bitkilendirilmiş çatılar, oksijen üretiminden, ısı adalarının azalması ve enerji verimliliğine kadar birçok sorunun çözümüne katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

GELİŞMİŞ ÜLKELER BU ÇATIYI TERCİH EDİYOR

Avrupa ülkelerinin başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde yeşil çatı uygulamasının teşvik edildiğini ve bu uygulamada artış olduğunu söyleyen Adil Baştanoğlu konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Yeşil çatı, yağmur suyu zayiatının, kentsel ısı adası etkisinin ve enerji kayıplarının azalmasına katkı sağlayarak, kentlere ekolojik, estetik, psikolojik ve ekonomik kazanımlar sağlar. Özellikle Avrupa’da birçok şehirde yeni ve renovasyon yapılan yapılarda bitkilendirilmiş çatı yapımı teşvik ediliyor. Türkiye’de de yeşil çatı örnekleri var ancak bu örnekleri hızla artırmalıyız."