Selden etkilenen bölgelerde yeni konutların inşaatı başladı

14 September 2021

Geçtiğimiz ay Batı Karadeniz bölgesinde oluşan aşırı yağışlar sonrasında Kastamonu, Sinop ve Bartın şehirlerinde sel felaketleri yaşanmıştı. Yaşanan afetten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, selden etkilenenler için çalışmalara başlamıştı.

AA'nın aktardığı habere göre, afet bölgelerindeki çalışmaları aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bizim hayalimiz inşallah bir yıl sonra bütün afet bölgelerinde gerek Antalya'mızda gerek Rize'mizde, Elazığ'da, Malatya'da olduğu gibi Kastamonu'muzda, Sinop'umuzda, Bartın'ımızda hızlı bir şekilde bir yıl sonra vatandaşımızın o yeni konutlarda oturduğunu, yeni iş yerlerinde ticari faaliyetlerine devam ettiğini, meydanında gençlerimizin gülerek, koşarak vakit geçirdiği günleri hayal ediyoruz ve bu hayalle çalışmalarımızı yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

İNŞAAT SÜRECİ RESMEN BAŞLADI

Sinop'ta 80 konut ve 110 köy evinin, Bartın'da 20 köy evinin, Kastamonu'da 872 konut ve 40 köy evinin inşaatına başladıkları bilgisini paylaşan Bakan Kurum, "Kastamonu, Sinop ve Bartın'da 952 konut ve 170 köy evinin yapımına başlanmış durumda. Sanayi sitelerimize ilişkin de yine Bozkurt'ta ve Abana'da ihalemizi gerçekleştirdik. İnşallah Ayancık'taki sanayi sitemizin de hızlı bir şekilde inşasını gerçekleştiriyor olacağız. Bu zorluktan milletimizin desteğiyle çıktık. İnşallah hep birlikte bu zorlukların üstesinden geleceğiz diyorum. Ben hayatını kaybeden 82 vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.

TAŞKIN RİSKİ OLAN BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Dere güzergahları üzerinde oluşan yapılaşmaya yönelik yürütülen çalışmalardan da bahseden Bakan Kurum, "Tüm dünya iklim değişikliğiyle mücadele ediyor. Bugün baktığınızda depremin, selin, yaşamış olduğumuz afetlerin nedenleri, yine Marmara'da yaşadığımız müsilaj problemine baktığımızda iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde görmekteyiz. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek amacıyla Rize'de 2018'de yaşanan sel sonrası Bakanlık olarak Bölgesel İklim Değişikliği Eylem Planı hazırladık. Yedi bölgemizdeki, yedi bölge dışında da 30 büyükşehirde yerel eylem planlarını hazırladık ve bu çerçevede çalışmalarımızı başlattık. Karadeniz'de de gerek Afet İşleri Başkanlığımız, gerek DSİ Genel Müdürlüğümüz, gerek Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz ile birlikte dere güzergahı üzerinde kalan, taşkın riski altında olan binaların tespitlerini yaptık ve bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz" diye konuştu.